Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street richting voorzichtig herstel

Wall Street richting voorzichtig herstel
14 jun 2022 om 14:49

De Amerikaanse futures voorspellen dinsdag een groene opening voor Wall Street, nadat nieuwe inflatiecijfers uit de VS niet negatief verrasten. Richting de openingsbel noteren de futures op de S&P 500 0,6 procent hoger.

Maandag sloten de beurzen in New York fors lager, om daarmee in een bear market te belanden.

“Ik denk niet dat we zoiets als een V-vormig herstel zullen zien”, zei Rick Pitcairn, chief investment officer van Pitcairn, over de aandelenmarkt. “De manier waarop we zullen herstellen, zal op een meer gematigde manier zijn”, aldus de marktkenner, die niet verwacht dat beleggers direct weer massaal kiezen voor speculatieve aandelen.

Beleggers zijn in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. De Fed begint dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering, waarna woensdagavond het rentebesluit volgt.

Hoewel een verhoging met 50 basispunten al was ingeprijsd, is de verwachting dat de rente met 75 procent omhoog gaat toegenomen na de inflatiecijfers van vorige week. Die toonden aan dat de inflatie in mei in de Verenigde Staten verder is opgelopen, waar juist gehoopt werd dat er een piek was bereikt.

De FedWatch Tool van CME voorspelde net na het verschijnen van de inflatiedata een kans van 30 procent dat de federal funds rate woensdag met 75 procent omhoog gaat, inmiddels is dit bijna 90 procent.

“Mocht het minder worden dan dat, dan verwachten we een neerwaartse correctie voor de dollar”, aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury.

“Er zijn zelfs partijen die rekening houden met een verhoging met 100 basispunten morgen”, aldus de marktkenner.

De Amerikaanse tienjaarsrente koelt dinsdag iets af en noteert rond 3,32 procent. De tweejarige variant staat op 3,30 procent. De korte rente was maandag even hoger dan de lange, wat een inverse rentecurve impliceert. In het verleden ging een langere periode van een inverse rentecurve vaak vooraf aan een recessie.

Op macro-economisch vlak is het dinsdag vrij rustig. Het vertrouwen onder Amerikaanse kleine ondernemers bleef in mei nagenoeg stabiel op 93,1.

De producentenprijzen in de VS zijn in de maand mei met 0,8 procent gestegen op maandbasis. De kernprijzen stegen met 0,5 procent. Economen rekenden op een stijging van 0,8 procent op maandbasis en kernprijzen die met 0,6 procent zouden gestegen. In april stegen de producentenprijzen in de VS met 0,4 procent.

WTI-olie is dinsdag ruim een half procent duurder, op bijna 122 dollar per vat. De euro/dollar noteert op 1,0463.

Bedrijfsnieuws

Oracle profiteerde in het afgelopen kwartaal van zijn cloudactiviteiten. De winst en omzet kwamen uit boven de marktverwachting. Het aandeel gaat dinsdag een 12 procent hogere opening tegemoet.

Elon Musk zal dinsdag een bijeenkomst van Twitter-werknemers bijwonen. Het is voor het eerst dat hij direct spreekt met en vragen zal beantwoorden van personeel van het social mediabedrijf dat hij wil overnemen. Twitter lijkt 2 procent hoger te gaan openen.

MicroStrategy leverde maandag 25 procent in als gevolg van de daling van bitcoin en Coinbase verloor ruim 11 procent. Bitcoin daalt dinsdag ruim 5 procent en noteert onder de 22.000 dollar.

Coinbase maakte dinsdag bekend 18 procent van zijn personeelsbestand te schrappen, als gevolg van hogere managementkosten en een te snelle groei van het bedrijf. Coinbase waarschuwde ook voor de snel veranderende economische omstandigheden en de mogelijkheid van een ‘cryptowinter’. Het aandeel daalt voorbeurs 6 procent, net als MicroStrategy.

Netflix krijgt een verkoopadvies van Benchmark. Het aandeel, dat maandag ruim 7 procent verloor, noteert voorbeurs 2 procent lager.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn maandag fors lager gesloten. De S&P 500 index daalde 3,9 procent tot 3.749,63 punten, de Dow Jones index verloor 2,8 procent op 30.516,74 punten en de Nasdaq sloot 4,7 procent lager op 10.809,23 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Twitter

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.