AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM maandag, 30 mei 2022 13:11

Beursblik: Moody’s positiever over verzekeraars

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Asr, NN Group,

Moody's heeft de vooruitzichten voor Nederlandse schadeverzekeraars verhoogd van negatief naar stabiel, omdat zij de inflatie kunnen afweren met hogere premies. Dit komt omdat na een consolidatieslag drie verzekeraars nu de markt domineren en daardoor prijsmacht hebben.

NN Group, Achmea en ASR waren in 2020 samen goed voor 62 procent van de verzekeringsmarkt. In 2016 was dat nog 44 procent.

De hogere premies zijn ook nodig, omdat de kosten van natuurgeweld toenemen, met name van overstromingen en stormen. Nederland is zelfs het meest gevoelige Europese land, volgens een index van de Verenigde Naties, op gelijke voet met Venezuela en Japan. Bij overstromingen pakt de overheid echter de rekening op in Nederland, merkt Moody's op. Dat geldt niet voor storm-, regen- en hagelschade.

"We verwachten dat de schadeverzekeraars hun premies relatief prompt zullen verhogen in reactie op een versnellende inflatie van de schades en hun relatief hoge blootstelling aan rampenrisico's", aldus Louis Nonchez van Moody's. Bij economisch herstel zou dit volgens hem moeten leiden tot meer premie-inkomsten.

Rente helpt levensverzekeraars

Ook de vooruitzichten voor de Nederlandse levensverzekeraars zijn verbeterd van negatief naar stabiel, omdat de stijgende rente gunstig is voor de beleggingsrendementen die de hoofdmoot van de inkomsten in dit segment uitmaken. Ook voor de schadeverzekeraars is de hogere rente positief.

Daarbij hebben de verzekeraars hun kosten aanzienlijk verlaagd, aldus Moody’s. Door de lage volumes van individuele levensverzekeringen moeten die kosten nog wel verder dalen.  

Coronasterfte pakt goed uit

De analisten merken op dat de oversterfte door de coronapandemie en een hittegolf in 2020 15.200 sterfgevallen bedroeg. Dit leidde niet tot veel meer overlijdensrisicoclaims, omdat vooral hoge leeftijden bezweken aan het virus en die hebben doorgaans geen overlijdensrisicoverzekering meer. Hogere arbeidsongeschiktheidsclaims zullen weer terugzakken naar oude niveaus, verwacht Moody's.

De lagere levensverwachting door de pandemie was bovendien gunstig voor de pensioenverzekeraars, die hierdoor minder lang hoeven uitkeren. Positief voor de levensverzekeraars zijn verder de pensioenhervorming en de beperkte impact van de oorlog in Oekraïne.


De koers van het aandeel Asr noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel NN Group noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Beursblik

De Aandeelhouder TV

september 26, 2022

ADYEN mag rebounden – 26sep22

september 26, 2022

Fed accepteert economische druk

september 26, 2022

Koopsignaal voor de Belgische beurs?

september 26, 2022

Valutacrisis? | 26 september 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

Columns

Nieuw
26 sep 09:33 Cees Smit

Geen vette pret met de FED

25 sep 11:47 Nico Inberg

Deze hedges werken (nog) niet

24 sep 15:12 Nico Inberg

Riemen vast: Italië en Oekraïne zetten de toon