Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Oliereuzen tijdelijk extra belast in VK

Oliereuzen tijdelijk extra belast in VK
26 mei 2022 om 18:01

Het Verenigd Koninkrijk gaat een tijdelijke heffing opleggen aan olie- en gasproducenten om de pijn van de stijgende energieprijzen voor consumenten te verzachten. Dit heeft de Britse overheid donderdag bekendgemaakt.

Er komt tijdelijk een zogenaamde ‘windfall tax’ of energiewinstheffing van 25 procent, waarvan de opbrengst wordt gebruikt voor een steunpakket van 15 miljard Britse pond om Britten te helpen met stijgende energierekeningen, onder meer door eenmalige vergoedingen.

De belastingheffing, die direct van kracht is bovenop de huidige belastingen, verdwijnt weer naarmate de olie- en gasprijzen dalen. De maatregel, die gevolgen heeft voor oliereuzen als Shell en BP, loopt mogelijk tot eind 2025.

Minister van financiën Rishi Sunak verklaarde donderdag dat olie- en gasbedrijven “buitengewone winsten” maken en dat de heffing het komende jaar naar verwachting 5 miljard pond zal opleveren.

Analisten van Citigroup berekenden dat BP minder dan 10 procent van zijn mondiale winst behaalt in het VK. Voor Shell zou dit rond de 4 procent zijn.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Royal Dutch Shell

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.