NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM dinsdag, 17 mei 2022 22:38

Wall Street sluit flink hoger

In dit artikel vind u onder andere informatie over: APPLE INC., BERKSHIRE HATHAWAY INC., HOME DEPOT, NVIDIA CORP., TESLA INC., TWITTER INC.,

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag met stevige winsten gesloten, nadat de Amerikaanse detailhandel in april bleef groeien en Fed-voorzitter Powell zei dat de Amerikaanse economie de monetaire verkrapping goed lijkt te kunnen doorstaan. 

De S&P500-index sloot 2,02 procent hoger op 4.088,85 punten. De Dow Jones-index klom 0,7 procent tot 32.654,49 punten en de Nasdaq sloot 2,76  procent hoger op 11.984,52 punten.

Beleggers pikten aandelen van technologiebedrijven en banken op die hard geraakt werden in de laatste verkoopgolf. 

In de afgelopen weken gingen de aandelenmarkten onderuit, op een scala aan economische, geopolitieke en coronavirus-gerelateerde zorgen. Het zwaarst van al wegen de vooruitzichten voor de Amerikaane economie nu de Fed de rente snel verhoogt om de inflatie omlaag te brengen.

Een groei van de detailhandelsomzet met 0,9 procent in maart, was iets lager dan verwacht, maar wees op voldoende veerkracht bij de consument. " Dit laat zien dat de consument de inflatoire tegenwind opvangt. De  bestedingen stijgen al voor de vierde maand op rij" , zei Jeffrey Roach van LPL Financial. " Als de prijsdruk genoeg kan afzwakken om een deel van de druk op de consumenten weg te nemen, verwachten we opverende economische groei in het tweede kwartaal."

De aandelenmarkten zag de winsten wat afkalven na uitspraken van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve. Hij herhaalde dat de inflatie "veel te hoog" is en dat de Fed niet zal rusten voor die weer beheerst is. Powell weet nog niet hoe hoog de rente daarvoor moet worden. Wel gaf de centrale bankier de boodschap af dat hij gelooft dat een 'softish' of " min of meer zachte" landing mogelijk is voor de economie. Dat zal niet zonder kleerscheuren zijn, voegde hij daaraan toe. "Het kan wel wat pijn doen." 
 
De Amerikaanse detailhandel zette in april 0,9 procent meer om, wat dichtbij de verwachting was, terwijl de groei in maart werd bijgesteld naar 1,4 procent. Hier was 0,5 procent voorspeld. In de namiddag bleek de Amerikaanse industriële productie in april sterker dan verwacht te zijn gestegen. De bedrijfsvoorraden stegen in maart 2,0 procent.

Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers is in mei volgens de verwachting uitgekomen op 75. In april noteerde de index op 77.  "Samen met de rentegevoelige bouwsector zal Joe Sixpack de komende maanden weer in belangrijke mate het verloop van de economie bepalen", voorzgag econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

De olieprijs daalde. Een juli-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 1,6 procent lager op 112,40 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

De euro/dollar steeg tot 1,0541. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er nog 1,0434 op de borden. De euro steeg nadat de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot het een "realistische verwachting" noemde dat de Europese Centrale Bank de rente zal verhogen op 21 juli. De uitspraak wordt zondag uitgezonden in televisieprogramma College Tour.

Bedrijfsnieuws

Technologie-aandelen behoorden tot de winnaars. Chipfabrikant Nvidia won 5 procent. Tesla 4 procent en Apple 2,4 procent. 

Citigroup sloot 8 procent hoger na een melding dat Warren Buffet' s Berkshire Hathaway Inc voor 3 miljard dollar aan aandelen in de bank heeft gekocht. 

United Airlines won 7,4 procent. De vliegmaatschappij verhoogde zijn omzetverwachting nu de vraag naar vliegtickets toeneemt. Ook American en Delta Air Lines sloten 6 procent hoger.

Twitter verloor maandag 8 procent maar steeg dinsdag ruim 2,9 procent. Elon Musk zou minder voor de uitlaatklep van miljarden meningen willen betalen omdat misschien wel 20 procent van de accounts op de website nep zou zijn. Twitter denkt zelf 5 procent en Musk vraagt nu bewijs van CEO Parag Agrawal, voordat de overname kan doorgaan. Musk bood 44 miljard dollar. Twitter staat nog steeds achter de overeengekomen overnameprijs en voorwaarden.

Walmart en Home Depot openden dinsdag de boeken. Home Depot wist de verwachtingen te verslaan en verraste met een meevallende vergelijkbare groei. Het aandeel won 2,7 procent. 

Walmart verlaagde de outlook en verloor maar liefst 12 procent van zijn waarde. De retailreus heeft last van knelpunten in aanvoerketens en hogere arbeidskosten. 

De grote productiefaciliteit van Tesla in Shanghai draait momenteel nauwelijks op halve kracht, terwijl de fabrikant had verwacht inmiddels weer op het niveau van voor de coronamaatregelen te produceren. Dit schreef de South China Morning Post dinsdag, op basis van uitspraken van de CEO's van twee toeleveranciers van Tesla. Het aandeel Tesla steeg 5 procent.  


De koers van het aandeel APPLE INC. noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel HOME DEPOT noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel NVIDIA CORP. noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel TESLA INC. noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel TWITTER INC. noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

After_the_bell

De Aandeelhouder TV

juli 1, 2022

Marc Langeveld & Nico over Prosus, BESI, Just Eat Takeaway & ASML | De Aandeelhouder Podcast Afl. 76

juli 1, 2022

Philips en Inflatiecijfers | 1 juli 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juni 30, 2022

AEX Maandafsluiting – 30jun22

juni 30, 2022

De ideale wereld. De wereld is momenteel ziek, maar wij gaan hem samen beter maken | Golden Crosses

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:38

  TA van Edward Loef – CASH IS KING

 • 07:00

  Nasdaq noteert slechtste kwartaal sinds 2008 vanwege rentevrees

 • 17:03

  TA van Edward Loef – Goud en zilver in de uitverkoop?

 • 13:00

  Diagonal spread: optiestrategie met veel mogelijkheden

 • 13:00

  Calendar spread: inspelen op verschillende looptijden

 • 08:29

  Beurs blijft onrustig; Europa opent ruim 1% lager

 • 16:13

  TA van Edward Loef – Shell wel, Just Eat Takeaway niet

 • 09:44

  ETF van de week: Wisdomtree WTI Crude Oil 1x Daily Short (9GA7)

 • 08:09

  Weer een bearmarket rally en olieprijs blijft sterk

Masterclasses

Columns

Nieuw
01 jul 10:52 Nico Inberg

Accsys: in gesprek met CEO Rob Harris

01 jul 09:06 Nico Inberg

Halfjaar 2022: Rente als Beul

30 jun 11:50 Redactie

ETF v/d Week: Infrastructuur