Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Futures VS wijzen omhoog

Futures VS wijzen omhoog
11 mei 2022 om 13:02

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet, in aanloop naar inflatiecijfers die nauwlettend bestudeerd zullen worden voor signalen voor het tempo van renteverhogingen door de Fed.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd 1,0 procent in het groen.

Het inflatiecijfer laat mogelijk zien dat de Amerikaanse prijsstijging is begonnen af te koelen ten opzichte van het hoogste niveau in vier decennia. Volgens een steekproef door Dow Jones, verwachten economen gemiddeld een daling van de inflatie van 8,5 procent in maart naar 8,1 procent in april.

Het cijfer kan de volatiele aandelenmarkten “maken of breken”, volgens Ipek Ozkardekaya van Swissquote Bank. Een lagere inflatie betekent dat de Fed erin slaagt de inflatie te beteugelen en niet meer zo agressief de rente hoeft te verhogen. “Een paar verhogingen met 50 basispunten en de aangekondigde balansreductie van de Fed zouden dan genoeg moeten zijn”, volgens de analist. Een hogere inflatie dan voorzien kan juist een nieuwe verkoopgolf op de beurzen teweegbrengen, zo waarschuwt Ozkardekaya.

Berichten dat de coronabesmettingen in China afnemen kunnen ook voor opluchting zorgen bij beleggers. Volgens Daniel Morris van BNP Paribas is het beursklimaat uitdagend door de combinatie van stijgende rente, hoge inflatie, corona in China en oorlog in Oekraïne. Hij denkt dat de koersen van Amerikaanse aandelen verder omlaag kunnen. 

De olieprijs steeg woensdag met 3 procent, na een vergelijkbare daling op dinsdag. Een juni-future West Texas Intermediate werd 3,1 procent duurder op 102,90 dollar en Brent-olie voor juli kostte 105,57 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0532. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,0530 op de borden. ECB-voorzitter Lagarde hintte vanochtend op een eerste renteverhoging binnen enkele weken nadat het opkoopprogramma is afgerond. Die afronding is voorzien voor het begin van het derde kwartaal, waarna de rente tijdens de vergadering van 21 juli zou kunnen worden verhoogd.

Bedrijfsnieuws
 
Coinbase is in het eerste kwartaal van 2022 in de rode cijfers gedoken, als gevolg van een dalende omzet. Coinbase stelde dat de resultaten conform de eigen verwachtingen waren. De eerste maanden van dit jaar werden gekenmerkt door prijsdalingen voor cryptomunten en minder volatiliteit, en dat had een weerslag op de resultaten van Coinbase. Het aandeel Coinbase opent woensdag vermoedelijk 15 procent lager, na een koersdaling van 12,6 procent op dinsdag.  Een bitcoin kost 31.588 dollar. Aan het begin van dit jaar was dat nog ruim 47.000 dollar.

Philip Morris International neemt Swedish Match over voor 16 miljard dollar. De sigarettenreus betaalt een premie van 39 procent.

Toyota ziet de materiaalkosten de winst opeten. De Japanse autofabrikant voorspelt een 21 procent lagere winst dit boekjaar, ondanks hogere inkomsten. Het aandeel lijkt 4 procent lager te openen.

Een beroep van Bayer tegen een Roundup-uistpraak lijkt te worden afgewezen. Het aandeel Bayer ging onderuit, omdat het bedrijf miljarden opzij heeft gezet vanwege lopende rechtszaken over de gifstof glysofaat.

Slotstanden

Wall Street sloot dinsdag verdeeld. De S&P500 sloot 0,3 procent hoger op 4.001,05 punten. De Dow Jones-index daalde 0,3 procent tot 32.160,74 punten en technologiebeurs Nasdaq werd 1,0 procent meer waard met een slot op 11.737,67 punten. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.