Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen stevig in mineur

Europese beurzen stevig in mineur
9 mei 2022 om 18:30

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag flink lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index sloot 2,9 procent in de min op 417,46 punten, de Duitse DAX verloor 2,2 procent op 13.380,67 punten en de Franse CAC 40 daalde 2,8 procent op 6.086,02 punten. De Britse FTSE 100 sloot 2,3 procent lager op 7.216,58 punten.

De Europese beurzen begonnen de nieuwe week in mineur, waarbij de DAX en FTSE 100 onder hun dieptepunt uit april doken, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. De grootste verliezen waren zichtbaar onder grondstoffenfondsen, maar ook techaandelen hadden het opnieuw moeilijk.

“De markten zijn de week terughoudend begonnen, omdat lockdowns in China en dreigende Amerikaanse inflatiecijfers beleggers nerveus houden over de vooruitzichten”, aldus analisten van IG. “China’s zero-coronabeleid blijft beleggers zorgen baren, die vrezen voor de impact van de lockdowns op de economische groei.”

De Chinese export is in april veel minder hard gegroeid dan een maand eerder, terwijl de import stabiel bleef, wat een groter dan verwacht handelsoverschot gaf.

Op macro-economisch vlak was het in Europa maandag verder rustig.

Een vat WTI-olie is maandag 4,5 procent goedkoper ten opzichte van de vraag. Zwakke exportdata uit China onderstrepen de zorgen over de vraag naar olie.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,0533. De Duitse tienjaarsrente noteerde iets lager, op 1,09 procent.

Bedrijfsnieuws

Grondstoffenaandelen stonden onder druk. Rio Tinto verloor ruim 4 procent en Glencore zelfs bijna 6 procent. Shell en BP leverden 3 tot 5 procent in.

PostNL kreeg in Amsterdam een dreun, na wat analisten als teleurstellende kwartaalcijfers beschouwen,  vooral door de prestaties bij de pakketdivisie. PostNL verlaagde de outlook voor 2022 met 16 procent. KBC Securities en Degroof Petercam verlaagden hun koersdoelen al. Het aandeel daalde bijna 13 procent.

In Brussel leverde sectorgenoot Bpost een procent in. Bpost waarschuwde vorige week al voor tegenwind. Vrijdagavond verlaagde Jefferies het koersdoel voor Bpost.

JDE Peet’s heeft voor 500 miljoen euro eigen aandelen gekocht van een van zijn twee grootaandeelhouders. Het aandeel steeg ruim 2 procent.

Terwijl Deutsche Bank het koersdoel voor Aperam verhoogde, verlaagde Jefferies juist het koersdoel voor de fabrikant van roestvast staal. Beide analisten concludeerden wel dat Aperam een sterke prestatie in het eerste kwartaal leverde. Het aandeel verloor iets meer dan een half procent.

Infineon daalde ruim 6 hoewel de Duitse chipproducent maandag de outlook verhoogde. Verder viel Delivery Hero op in Frankfurt, met een verlies van ruim 13 procent. Stijgers waren er nauwelijks in de DAX. E.ON wist een procent te stijgen.

In Parijs deed Alstom goede zaken, met een plus van bijna 2 procent. TotalEnergies leverde bijna 5 procent in en belandde daarmee onderaan in de CAC 40.

In Amsterdam waren het techaandelen die onderaan eindigden. De ‘chippers’ ASMI, ASML en Besi verloren circa 7 procent. Just Eat Takeaway daalde zelfs 8 procent.  

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot flink lager, waarbij de Nasdaq ruim 3 procent verloor.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.