Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street koerst hoger

Wall Street koerst hoger
3 mei 2022 om 19:45

Wall Street noteert dinsdag hoger met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 index stijgt 0,8 procent op 4.190,88 punten, de Dow Jones index wint 0,5 procent op 33.238,46 punten en de Nasdaq koerst 0,6 procent hoger op 12.617,41 punten.

Het dramatische slot van de maand april leek maandag een vervolg te krijgen voor de Amerikaanse beurzen, maar richting het slot veerden de indexen op.

De volatiliteit blijft groot, aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade, die erop wees dat de VIX index nog steeds boven de 30 noteert. De Amerikaanse tienjaarsrente is dinsdag iets afgekoeld, nadat maandag een niveau van 3,00 procent werd bereikt.

Veel aandacht gaat vandaag en morgen uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve die vrijwel zeker de rente met 50 basispunten zal verhogen, ondanks de economische krimp in de Verenigde Staten in het eerste kwartaal.

Luc Aben van Van Lanschot Kempen is het daarmee eens. “Er is geen reden voor de Fed om haar plannen voor de aanscherping van het monetaire beleid bij te stellen”, volgens de econoom.

Een renteverhoging met 50 basispunten en een aankondiging van een verkleining van de balans van 9 biljoen dollar zijn volgens Aben al ingeprijsd, “zodat de effectieve aankondiging wellicht tot weinig beweging zal leiden. Die zou er enkel komen, mocht Fed-voorzitter Jerome Powell erop zinspelen dat toekomstige rentestappen wel eens 75 basispunten zouden kunnen bedragen. Maar dat bericht verwachten we woensdag niet”, aldus de econoom van Van Lanschot Kempen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de fabrieksorders in de VS in maart veel harder zijn gestegen dan verwacht, met meer dan 2 procent op maandbasis. Het aantal openstaande vacatures nam ook toe. 

De euro/dollar handelt dinsdagavond op 1,0528. WTI-olie is 2 procent goedkoper ten opzichte van maandag.

Bedrijfsnieuws

NXP boekte in het eerste kwartaal van 2022 een hogere omzet, zo bleek maandagavond uit cijfers van de Nederlandse chipgigant met een notering op Wall Street. In het eerste kwartaal steeg de omzet van NXP met 22,2 procent op jaarbasis naar 3,14 miljard dollar, waar NXP vooraf rekende op 3,1 miljard dollar. Voor het lopende tweede kwartaal voorziet NXP een omzetstijging op kwartaalbasis van 4 procent. Het aandeel stijgt een procent.

DuPont heeft zich vanwege de situatie in China voorzichtig uitgelaten over het lopende kwartaal, maar wist in het eerste kwartaal de verwachtingen van analisten wel te overtreffen. Verder paste DuPont de outlook voor 2022 aan vanwege de verkoop van de transportdivisie. “We verhogen onze jaaroutlook voor de omzet uit voortgezette activiteiten”, zei CFO Lori Koch in een toelichting. “De onderliggende vraag blijft sterk.” De nieuwe jaaroutlook is min of meer in lijn met de verwachtingen van analisten. DuPont wint ruim een procent.

Pfizer heeft in het eerste kwartaal een betere prestatie geleverd dan verwacht, maar besloot wel de winstoutlook voor heel 2022 te verlagen. De omzet steeg afgelopen kwartaal met 77 procent, maar exclusief coronavaccin Comirnaty en coronamiddel Paxlovid steeg de omzet slechts met 2 procent. Het aandeel wint bijna 2 procent.

Modebedrijf Estee Lauder verlaagde de outlook voor 2022. Reden om voorzichtiger te worden zijn de coronalockdowns in China en de oorlog in Oekraïne. Dit jaar zal de omzet daardoor niet met 13 tot 16 procent stijgen, maar met 7 tot 9 procent. Het aandeel daalt 4,5 procent.

Lyft en Starbucks, die nabeurs de boeken openen, dalen zo’n anderhalf procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.