AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM dinsdag, 3 mei 2022 11:52

Beursblik: Fed gaat rente met 50 basispunten verhogen

In dit artikel vind u onder andere informatie over: ING, Van Lanschot Kempen,

De Amerikaanse Federal Reserve zal de belangrijkste rente woensdag met 50 basispunten verhogen, iets dat voor het laatst in 2000 gebeurde. Dit is de algemene verwachting van marktkenners.

De federal funds rate staat momenteel op 0,25 tot 0,50 procent, na een renteverhoging van 25 basispunten in maart. Toen was de centrale bank nog terughoudend met verhogen vanwege de oorlog in Oekraïne.

Ondertussen is de inflatie in de Verenigde Staten verder opgelopen, naar 8,5 procent in maart, met een kerninflatie van 6,5 procent. De PCE-kerninflatie, een favoriete graadmeter voor de Fed, noteerde in maart op 5,2 procent.

De afgelopen weken bereidden diverse Fed-prominenten, onder wie voorzitter Jerome Powell, de markt al voor op een renteverhoging met 50 basispunten en mogelijk snellere renteverhogingen in het algemeen.

Momenteel rekent de markt erop dat de federal funds rate nog voor het eind van het jaar op een 'neutraal' niveau van 2,40 procent staat, aldus Capital Economics en volgend jaar verder wordt verhoogd naar 3,50 procent. Dat neutrale niveau wordt gezien als het punt waarop de economie geen schade ondervindt van de renteverhogingen.

Beleggers vrezen ondertussen wel voor een scheve balans tussen renteverhogingen om de inflatie te beteugelen en een vertraging van de economie of zelfs een recessie. Afgelopen week werd bekend dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van 2022 is gekrompen, hoewel dit vooral werd veroorzaakt door een record handelstekort.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade bevestigen de groeidata dat de Fed veel meer aandacht moet besteden aan economische gegevens.

"De Fed staat met een enorme bazooka en ze willen de rente agressief verhogen, maar de economische cijfers vertellen ons een ander verhaal", aldus Aslam.

Investment manager Simon Wiersma van ING vindt de verhalen over een aanstaande stagflatie overdreven. "Onderliggend draait de Amerikaanse economie prima", aldus de marktkenner, die onder meer wijst op het lage aantal uitkeringsaanvragen.

Luc Aben van Van Lanschot Kempen is het daarmee eens. "Er is geen reden voor de Fed om haar plannen voor de aanscherping van het monetaire beleid bij te stellen", volgens de econoom.

Bij het rentebesluit woensdag kondigt de Fed vermoedelijk ook plannen aan om de balans van 9 biljoen dollar te verkleinen, waarbij de opbrengst van obligatie-aflossingen niet worden geherinvesteerd. De verwachting is dat de centrale bank zijn balans in de komende drie jaar met zo'n 3 biljoen dollar wil inkrimpen. Mogelijkerwijs moet het daarbij ook actief obligaties gaan verkopen.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets is er een groeiende consensus dat de Fed de balans met 95 miljard dollar per maand kan verkleinen, opgesplitst in 60 miljard in obligaties en 35 miljard in door hypotheken gedekte effecten.

Het verhogen van de rente met 50 basispunten en het aankondigen van het afbouwen van de balans, zijn door de markten volledig ingeprijsd, aldus Aben.

"Zodat de effectieve aankondiging wellicht tot weinig beweging zal leiden. Die zou er enkel komen, mocht Fed-voorzitter Jerome Powell erop zinspelen dat toekomstige rentestappen wel eens 75 basispunten zouden kunnen bedragen. Maar dat bericht verwachten we woensdag niet", aldus de econoom van Van Lanschot Kempen.

De dollar zal volgens Danske Bank ook niet sterk bewegen op de verwachte renteverhoging van 50 basispunten, omdat die volledig is ingeprijsd. De euro/dollar noteerde dinsdagochtend op 1,0508.

Het rentebesluit van de Fed wordt woensdagavond om 20:00 uur bekendgemaakt. Om 20:30 uur geeft voorzitter Powell een toelichting.


De koers van het aandeel ING noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Preview, Fed, Beursblik


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

december 2, 2022

Positieve week 48 – 02dec22

december 2, 2022

ASML, BESI, Adyen, Prosus, Meta, Alphabet, Amazon & Apple | DeAandeelhouder Podcast Afl. 100

december 2, 2022

Chinese testen en inflatiecijfers VS | 2 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 1, 2022

ING in de dip – 01dec22

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:02

  Belegger wacht op Amerikaans banenrapport & goud in trek

 • 08:37

  Jerome Powell zorgt voor rally op Wall Street

 • 11:27

  ETF van de week: iShares Core DAX UCITS ETF (EXS1)

 • 08:13

  Volle agenda voor beleggers met macro-economische cijfers

 • 06:26

  China geeft update COVID-beleid en Fed officials waarschuwen enthousiaste beleggers

 • 12:42

  AEX wacht op bevestiging van Wall Street & ASML rijp voor correctie?

 • 11:22

  Technische analyse BEL 20 en The Home Depot

 • 08:43

  Chinese onrust teistert beurs en spreads olie futures zakken fors

 • 08:09

  Fed wordt dovish & de markt wordt positiever

Masterclasses

 • 20 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 03 januari

  De technische visie van Edward Loef op 2023

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
03 dec 08:50 Redactie

De Aandeelhouder Magazine via website

02 dec 14:09 Redactie

Macro: Lang leve Jerome Powell!

02 dec 09:42 Bas Heijink

Eurodollar: is de bodem gezet?