Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

S&P in correctie na slechte aprilmaand

S&P in correctie na slechte aprilmaand
29 apr 2022 om 22:13

Wall Street is vrijdag fors lager geëindigd. De S&P 500 index daalde 3,6 procent op 4.131,93 punten, de Dow Jones index verloor 2,8 procent op 32.977,21 punten en de Nasdaq leverde 4,2 procent in op 12.334,64 punten.

Veel aandacht ging vrijdag uit naar de kwartaalcijfers van Amazon en Apple. Voor het eerst in zeven jaar boekte Amazon verlies in het afgelopen kwartaal. Apple kwam met solide kwartaalcijfers maar waarschuwde voor de verstoringen in een aanvoerketen, die voor een negatieve impact van 4 tot 8 miljard dollar kunnen zorgen in het huidige kwartaal.

“Op dit moment heeft zowat 50 procent van de S&P500 aandelen zijn resultaten wereldkundig gemaakt en 76 procent van die bedrijven konden cijfers boven de verwachtingen laten optekenen. Maar zo voelt het niet echt aan. Het waren juist een aantal van de hoogvliegers die het minder goed deden”, aldus Philippe Gijsels, Chief Strategy Officer bij BNP Paribas Fortis.

De Dow, S&P en Nasdaq verloren op maandbasis 5 tot 13 procent aan terrein. De S&P begon de eerste vier maanden van een jaar niet zo slecht sinds de jaren 40 en is weer in een correctie beland. De Nasdaq beleefde de slechtste maand sinds de crash van 2008.

Beleggers staan op meerdere fronten onder druk, waaronder de verwachting dat de Federal Reserve dit jaar de rente nog vele malen zal verhogen, vanwege de historisch hoge inflatie. Dit zou de kosten van lenen verhogen en de economische vraag verder kunnen drukken, terwijl de economie mogelijk al aan het krimpen is. Daarnaast drukken de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de impact ervan op de grondstoffenmarkt, evenals de hernieuwde coronalockdowns in China, op het sentiment.

“Dit soort perioden van volatiliteit vinden meestal plaats voor een grote richtinggevende beweging. Markten worden geteisterd door oorlogen, inflatie, vertragingen, oververhitte economieën, verstoringen van de toeleveringsketen, energietekorten en monetair beleid”, aldus marktanalist Jeffrey Halley van Oanda.

Een belangrijke cijfer voor de Federal Reserve, dat volgende week zijn rentebesluit vrijgeeft, was vrijdag de PCE-kerninflatie. Die zwakte in maart licht af, van 5,3 tot 5,2 procent. De PCE-inflatie, inclusief voedsel en energie, steeg van 6,3 naar 6,6 procent.

Verder stegen de inkomens van Amerikanen op maandbasis iets minder hard maar wel iets meer dan verwacht, met een plus van 0,5 procent. De bestedingen stegen met 1,1 procent, wat boven verwachting was.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in april gestegen. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 59,4 eind maart naar 65,2 eind april en daarmee licht onder het voorlopige cijfer dat eerder deze maand verscheen.

De groei van de economische activiteit in de regio Chicago is in april tot slot vertraagd. De inkoopmanagersindex van MNI daalde van 62,9 in maart tot 56,4 in april.

WTI-olie kostte vrijdag zo’n 105 dollar. Op maandbasis betekende dat een stijging van 5 procent. De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,0552 en daarmee op maandbasis 4,5 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Beleggers kunnen vandaag reageren op de kwartaalcijfers van Intel, Amazon en Apple die donderdag nabeurs verschenen. Intel en Amazon stelden teleur, terwijl Apple de verwachtingen ruimschoots wist te overtreffen. De iPhone-maker kwam echter met een waarschuwing voor het lopende kwartaal, waardoor het aandeel vrijdag alsnog 3,5 procent daalde.

Intel verloor zo’n 7 procent, nadat afgelopen kwartaal met name de PC-verkopen onder druk stonden. Amazon schreef in het eerste kwartaal voor het eerst in zeven jaar rode cijfers en kwam met een terughoudende outlook. Het aandeel daalde 14 procent.

Gilead sloot ruim 3,5 procent lager na gemengde resultaten en een verlaging van de winstverwachting.

Het was vrijdag opnieuw een drukke dag met kwartaalcijfers. Honeywell verhoogde de outlook. Het aandeel steeg 2 procent.

Exxon Mobil presteerde afgelopen kwartaal onder de verwachting, terwijl de resultaten van sectorgenoot Chevron gemengd waren. Exxon daalde ruim 2 procent en Chevron zo’n 3 procent.

Colgate-Palmolive behaalde in het eerste kwartaal een lagere winst. Het aandeel verloor 5 procent.

Elon Musk verkocht voor 8,5 miljard dollar aan aandelen Tesla in de dagen nadat bekend werd dat hij Twitter overneemt voor 44 miljard dollar. Dit bleek donderdag en vrijdag uit documenten ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder. Tussen dinsdag en donderdag verkocht de Tesla-CEO ruim 9,6 miljoen aandelen van zijn bedrijf, tegen gemiddelde koersen van 820 tot 1000 dollar. Het aandeel Tesla eindigde vrijdag bijna een procent lager.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Amazon.com
    * *
  • Apple Inc.
    * *
  • Chevron
    * *
  • Intel Corp
    * *
  • Tesla Inc.
    * *
  • Twitter
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.