AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

Redactie dinsdag, 26 april 2022 15:10

Koninklijke bedrijven, kroonjuwelen en familiebedrijven van de Nederlandse beurs

AMSTERDAM, 25 APRIL 2022 - Vioolspelen voor een zakcentje en het verkopen van zolderspullen op een kleedje; Koningsdag is voor veel mensen ook weer een bescheiden verdienmoment. In het kader van de verjaardag van de koning vlooit Saxo Bank de markten af door een Oranje bril om koninklijke organisaties, kroonjuwelen en familiebedrijven te belichten.

In Nederland zijn er momenteel 623 organisaties, verenigingen en bedrijven die het predicaat ‘koninklijk’ voeren. Het predicaat is ingesteld in 1806 door koning Lodewijk Napoleon en daarmee de oudste koninklijke onderscheiding van ons land. Om in aanmerking te komen moet een organisatie onder andere over een goede financiële reputatie beschikken, minimaal honderd jaar in bedrijf zijn en een Nederlands bedrijf zijn.

Hieronder vijf bekende Koninklijke organisaties (op volgorde van populariteit onder Saxo Bank-beleggers).

Koninklijke Philips
Ingenieur Gerard Philips begon in 1891 gloeilampenfabriek Philips samen met zijn vader Frederik Philips. Philips werd snel groot doordat zij steeds meer producten ontwikkelden. Intussen produceert het Eindhovense bedrijf vooral medische apparatuur maar ook producten voor persoonlijke verzorging. Het aandeel Philips heeft momenteel veel last van de problemen met slaapapneu-apparaten waarbij ziekenhuizen inkoop uitstellen en vele apparaten teruggeroepen moesten worden.

Koninklijke Ahold
Ahold is een multinational met onder haar hoede o.a. Albert Heijn, Bol.com en Gall & Gall. Ahold fuseerde in 2016 met Delhaize Groep tot Ahold Delhaize, en behield daarbij de kroon. Ruim twee derde van de omzet van Ahold wordt buiten de landsgrenzen van ons koninkrijk gehaald. Ahold Delhaize is qua supermarktaandeel vijfde in grootte in de Verenigde Staten en vierde in Europa. Onlangs maakte Ahold bekend samen te gaan werken met bezorgdiensten Deliveroo en Thuisbezorgd.nl, om in te spelen op de groeiende trend van flitsbezorging.

Koninklijke KPN
KPN heette tot 1998 Koninklijke PTT Nederland NV en daarvoor Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie (afgekort PTT) en bevatte tot de afsplitsing van TNT Post in 1998 ook het nationale postbedrijf. Het telecombedrijf heeft een beurswaarde van 13 miljard en de groei van het aandeel heeft vooral te maken met de glasvezelambities van het bedrijf dat is gevestigd in Rotterdam.

Koninklijke DSM
Het speciaalchemiebedrijf Koninklijke DSM zag het levenslicht nadat de Nederlandse steenkoolmijnen hun deuren sloten vanwege de vondst van Gronings gas. DSM is momenteel ruim 27 miljard waard en besloot zich vorig jaar volledig op voeding te richten. Kortgeleden verkocht het Limburgse DSM daarom de divisie beschermende materialen voor 1,44 miljard euro aan het Amerikaanse Avient.

Koninklijke Heineken
Heineken is een Nederlandse multinational met ruim 300 biermerken en actief in 190 landen wereldwijd. De groene reus is na het Belgische Anheuser-Busch InBev de grootste brouwer ter wereld. Heineken werd hard geraakt tijdens de coronacrisis maar intussen is het aandeel weer op de weg terug naar de prijs van voor de pandemie. Zorgelijk voor Heineken is de stijgende graanprijs vanwege de oorlog in Oekraïne en reeds zijn prijsstijgingen voor een biertje aangekondigd.

Grote naam die ontbreekt in dit lijstje is Shell. Het bekende olie- en gasbedrijf was sinds 1890 ‘Koninklijk’, maar heeft er eind vorig jaar voor gekozen om volledig Brits te worden. Royal Dutch Shell werd daardoor Shell. ‘Bijzonder pijnlijk en betreurenswaardig’, noemde topman Ben van Beurden dit. Dat weerhoudt Saxo Bank-beleggers niet om in Shell te handelen. Shell staat stijf bovenaan de lijstjes van meest gewilde en meest verkochte aandelen, blijkt uit de meest recente Saxo Market Sentiment van april.

Airfrance-KLM ontbreekt ook in dit lijstje bedrijven met het kroontje, omdat alleen de Franse aandelen beschikbaar zijn via het Saxo-platform. Overigens verleende koningin Wilhelmina KLM het predicaat al direct bij oprichting om daarmee ‘het belang van de ontluikende burgerluchtvaart net na de Eerste Wereldoorlog’ te onderstrepen. Een unieke gebeurtenis.

Op de nominatie

Enkele voorbeelden van bedrijven die on track zijn om het predicaat Koninklijk te verdienen zijn chipmachinefabrikant ASML Holding, halfgeleiderbedrijf ASM International (ASMI) en betalingsbedrijf Adyen. Op volgorde van populariteit onder beleggers van Saxo Bank hieronder deze drie kroonjuwelen toegelicht.

ASML
ASML is sinds 1995 beursgenoteerd en is ontstaan uit een joint-venture van ASMI en Philips in 1984. Het is het belangrijkste Nederlandse hightechbedrijf. De chipmachinemaker publiceert keer op keer uitstekende resultaten met de prognose dat 2022 20 miljard omzet gaan brengen, voor het eerst in de geschiedenis van de Eindhovense fabrikant.

ASMI
ASMI is een leverancier van productiemachines voor de halfgeleiderindustrie. Het wordt beschouwd als een grondlegger van de Europese chipmachine-industrie, opgericht in 1968. Ook ASMI’s orderboek zit tjokvol en net als bij ASML is op dit moment de grootste aandacht voor het werven van medewerkers om aan de vraag te kunnen voldoen.

Adyen
Het Amsterdamse betaalverwerkingsbedrijf Adyen is relatief jong. In 2006 werd Adyen opgericht en twaalf jaar later luidde oprichters van der Does en Schuijff de gong op Beursplein. Het verzorgt online betaalsystemen op internet en is in 27 landen actief. Door het succes van Adyen sinds de beursgang verdrongen investeerders zich om het volgende Nederlandse techwonder te stutten. Er was zelfs sprake van een Adyen-effect. Intussen heeft Adyen flink te duchten van het Iers-Amerikaanse Stripe dat zich ook richt op corporates en van Mollie, dat zich vooral richt op het MKB.

Monarchieën

Koning Willem-Alexander is een nakomeling van Willem I die in 1814 werd ingehuldigd als eerste koning der Nederlanden. Sindsdien zijn de Oranjes onze vorsten. We hebben dus al vrij lang met onze koninklijke familie te maken en datzelfde geldt voor sommige familiebedrijven die genoteerd staan aan de Amsterdamse beurs. Hieronder toegelicht zijn HAL, Sligro en Hunter Douglas.

HAL

De naam van investeringsmaatschappij HAL is afgeleid van Holland-Amerika Lijn. Met de verkoop hiervan richtte de familie van der Vorm HAL Holding eind 20ste eeuw op. HAL heeft grote aandelenbelangen in onder meer Vopak, SBM Offshore, Coolblue en FD Mediagroep. HAL is ook al ruim dertig jaar aandeelhouder van Boskalis en bracht onlangs een bod uit om de baggeraar compleet over te nemen. HAL heeft onlangs goed verdiend met de verkoop van GrandVision en moet daarom ook weer investeren.

Sligro

Sligro is afgeleid van ‘Slippens Groothandel’. Het groothandelsbedrijf in de voedselbranche werd in 1935 door Abel Slippens sr. opgericht . Kleinzoon Koen Slippens is hier momenteel de CEO. Sinds 1989 is Sligro Food Group genoteerd aan de Amsterdamse beurs.

Hunter Douglas
Hunter Douglas is 's werelds grootste fabrikant van raambekleding (luxaflex) en een vooraanstaand producent van bouwproducten. De familie Sonnenberg is veruit de grootste aandeelhouder. Het bedrijf werd in 1919 in Duitsland gestart door Henry Sonnenberg. Zijn zoon Ralph (87) is nu de grootaandeelhouder en de president-commissaris. Zijn zoons David en Marko zijn co-CEO.

Kortom, er is een royaal aanbod aan koninklijke aandelen en er staan ook al een aantal mogelijke troonopvolgers klaar. Uiteraard geldt voor alle hierboven genoemde aandelen dat er geen sprake is van een beleggingsadvies om in deze bedrijven te investeren. Dit zijn slechtst een aantal bekende namen die bovendien populair zijn onder de Nederlandse Saxo-belegger. Mocht u toch overwegen in een of meer van deze aandelen te investeren dan is het belangrijk om u eerst goed in te lezen in het bewuste bedrijf. Meer informatie, koershistorie en financiële data zijn beschikbaar via ons platform, maar ook – en uitgebreider – op de websites van de bedrijven zelf.

Beleggen kent risico’s, uw inleg kan minder waard worden. 

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van de auteur van dit artikel staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat Saxo Bank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Saxo Bank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Saxo Bank is een handelsnaam van BinckBank N.V.. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s.

De Aandeelhouder TV

januari 31, 2023

KPN en UBS zijn content | 31 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 30, 2023

GALAPAGOS “Wacht op wit” – 30jan23

januari 30, 2023

Gaan aandelen Unilever weer stijgen?

januari 30, 2023

Philips trapt drukke beursweek af | 30 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:13

  Europees economisch sentiment trekt aan en beurs in standby-modus voor rentebesluiten

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
31 jan 11:29 Nico Inberg

KPN: Hoeksteentje in de portefeuille

31 jan 09:04 Bas Heijink

Chinese aandelen de lucht in?

30 jan 14:37 Nico Inberg

Philips krijgt het voordeel van de twijfel