Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Aandacht voor overname Twitter op groen Wall Street

Aandacht voor overname Twitter op groen Wall Street
25 apr 2022 om 22:11

Wall Street is maandag na een eindsprint hoger gesloten. De S&P 500 index steeg 0,6 procent op 4.296,12 punten, de Dow Jones index won 0,7 procent op 34.049,46 punten en de Nasdaq sloot 1,3 procent in de plus op 13.004,85 punten.

Veel aandacht ging uit naar de op handen zijnde overname van Twitter door Elon Musk. Die werd ongeveer een uur voor het sluiten van de beurzen in New York officieel bekendgemaakt. De handel in het aandeel Twitter was toen al stilgelegd.

Beleggers maken zich ondertussen zorgen over de coronasituatie in China, die voor nieuwe problemen in de aanvoerketen zorgt. Dit, samen met de oorlog in Oekraïne, helpt de toch al hoge inflatie niet.

De lockdownmaatregelen in China beïnvloeden ook de vraag naar olie. Een vat WTI werd maandag 3,5 procent goedkoper ten opzichte van vrijdag.

“Het lijkt dat China de olifant in de kamer is”, aldus Jeffrey Halley van Oanda. En een groeivertraging in China zal gevolgen hebben voor zowel de aanbod- als de vraagkant op de internationale markten, waarschuwde de analist.

Door de hoge inflatie wordt de Federal Reserve gedwongen om sneller de rente te verhogen. Voorzitter Jerome Powell gaf vorige week aan dat een renteverhoging van 50 basispunten bij de komende beleidsvergadering op tafel ligt. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg daarop naar 2,95 procent. Maandag koelde de rente af tot 2,83 procent.

“Het probleem met de inflatie is dat die verankerd kan raken”, aldus vermogensbeheerder Sebastian Mackay van Invesco. Marktkenners vrezen dat het agressieve rentebeleid van de Fed kan zorgen voor een economische groeivertraging of zelfs een recessie. Dit kan ertoe leiden dat de Fed de rente op korte termijn weliswaar zal verhogen, maar op lange termijn juist weer moet verlagen, aldus Mackay.

Op de macro-economische agenda stond alleen de Chicago Fed index op de agenda. Die daalde van 0,54 in februari naar 0,44 in maart. De positieve indexstand duidt nog altijd op een groei die boven het historisch gemiddelde ligt.

De euro/dollar noteerde maandagavond op 1,0716.

Bedrijfsnieuws

Elon Musk neemt Twitter over voor 44 miljard dollar. Dit is maandagavond bekendgemaakt, nadat de Wall Street Journal eerder al meldde dat een deal op handen was. De CEO van Tesla betaalt 54,20 dollar per aandeel in contanten voor Twitter. De handel in het aandeel werd stilgelegd voorafgaand aan de aankondiging en noteerde toen op 51,63 dollar. De overnameprijs heeft een premie van 38 procent ten opzichte van de slotkoers op 1 april, de dag voordat bekend werd dat Musk een belang van zo’n 9 procent in Twitter had genomen.

De overname, die unaniem is goedgekeurd door het bestuur van Twitter, is onderhevig aan goedkeuring van toezichthouders en aandeelhouders en wordt naar verwachting in 2022 afgerond. Twitter zal na de overname verder gaan als private onderneming. Het aandeel sloot maandag op 51,69 dollar, 5,6 procent hoger dan vrijdag.

Olie-aandelen als die van Chevron, Exxon Mobil en Halliburton stonden maandag onder druk en verloren 2 tot 6 procent.

Coca-Cola presteerde in het eerste kwartaal van 2022 sterk met een dubbelcijferige omzetgroei. De volumes stegen met 8 procent, en de omzet zelfs met 16 procent tot 10,5 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 23 procent harder dan analisten hadden voorzien. De frisdrankgigant herhaalde de outlook voor 2023. Het aandeel steeg een procent.

Activision Blizzard heeft in de eerste drie maanden van 2022 de resultaten onder druk zien staan door onder meer lagere inkomsten voor het spel Call of Duty. Het aandeel verloor ruim een half procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Exxon Mobil
    * *
  • Halliburton
    * *
  • Tesla Inc.
    * *
  • Twitter
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.