Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Just Eat Takeaway.com negatiever gestemd

Just Eat Takeaway.com negatiever gestemd
20 apr 2022 om 07:22

Just Eat Takeaway.com is negatiever geworden over de brutotransactiewaarde en marges dit jaar en zegt de opties voor Grubhub te bekijken, waaronder een verkoop. Dit maakte de maaltijdbezorger woensdagochtend bekend.

Just Eat Takeaway.com verwacht dit jaar dat de brutotransactiewaarde op jaarbasis met circa 5 procent zal groeien, waar eerder nog werd gerekend op circa 15 procent. De aangepaste EBITDA-marge zal tussen de min 0,5 en min 0,7 procent uitkomen en niet langer tussen de min 0,6 en min 0,8 procent.  

Voor de komende vijf jaar verwacht de maaltijdbezorger onverminderd dat er meer dan 30 miljard euro bijkomt aan brutotransactiewaarde en dat de aangepaste EBITDA-marge op lange termijn naar de 5 procent gaat.

Ook zegt Just Eat Takeaway.com een strategische partner te zoeken en kijkt het naar mogelijkheden om het Amerikaanse Grubhub volledig of gedeeltelijk te verkopen. Hier wordt al een tijdje op aangedrongen door aandeelhouders.

In het eerste kwartaal van 2022 daalden de orders met 1 procent tot 264,1 miljoen. Vooral in Noord-Amerika liepen de bestellingen terug, met 5 procent. In Noord-Europa trokken ze juist met 4 procent aan. Dit zijn de twee regio’s waar Just Eat Takeaway.com de meeste bestellingen verwerkt. ING had al een trage jaarstart verwacht, gehinderd door een moeilijke vergelijkingsbasis. In het eerste kwartaal van 2021 profiteerde Just Eat Takeaway.com namelijk nog flink van de coronalockdowns, terwijl in het afgelopen kwartaal de beperkingen juist werden afgebouwd.

De brutotransactiewaarde steeg wel, met 4 procent tot 7,24 miljard euro. Vooral in Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Ierland trok deze waarde aan. Tegen constante wisselkoersen maakte de brutotransactiewaarde een pas op de plaats.

“Na twee jaar van buitengewone groei, blijven de orders op hetzelfde hoge niveau als tijdens de coronacrisis”, aldus CEO Jitse Groen. “Onze prioriteit voor 2022 ligt op het verbeteren van de winstgevendheid en het versterken van onze activiteiten.”

Groen verwacht dat de winstgevendheid geleidelijk zal aantrekken dit jaar. In 2023 wordt onverminderd een positieve aangepaste EBITDA verwacht.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Texas Instruments

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.