Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Winst op Wall Street

Winst op Wall Street
19 apr 2022 om 20:36

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden dinsdagavond hoger, nadat beleggers bedrijfsresultaten beoordeelden op hints over de impact van de hoge inflatie.

De brede S&P500-index steeg 1,2 procent tot 4.443,21 punten, de Dow Jones-index steeg 1,1 procent en technologiebeurs Nasdaq werd 1,6 procent meer waard.

De enige sector die in het rood stond was energie, door de fors lagere olieprijs.

De reissector deed het juist goed nadat de verplichte mondkapjes in vliegtuigen en andere massavervoermiddelen door een rechterlijke uitspraak werden geschrapt. 

Hotels en reisverkeer herstelden nog niet geheel van de impact van de pandemie, zei Don Calcagni van Mercer Advisors. “Dus dit is een enorme meevaller.” 

De macro-agenda was leeg. Voorbeurs bleken zowel de in aanbouw genomen woningen als de verstrekte bouwvergunningen onverwacht toegenomen.

De markt rekent volgens beleggingsstrateeg Ralph Wessels van ABN AMRO op een “redelijk winstgroei en een behoorlijke omzetgroei op jaarbasis”.

Voor de bedrijven in de S&P500 wordt voor het eerste kwartaal een omzetgroei van 10,9 procent en een winstgroei van 6,1 procent verwacht. Voor de Stoxx600 is dit respectievelijk 20,3 en 25,1 procent. “De sector energie zal aan deze groei fors bijdragen.”

Analisten zullen bij de cijfers volgens Wessels vooral letten op de marge-ontwikkeling en de vooruitzichten die bedrijven afgeven. 

James Bullard zorgde maandagavond voor opschudding door te zeggen dat de Federal Reserve haast moet maken met het verhogen van de rente, en zelfs 75 basispunten in één stap zou moeten overwegen, om de inflatie te beteugelen. De prijzen stijgen in het snelste tempo in veertig jaar. Meestal wordt er in stappen van 25 basispunten verhoogd.

De rente op tienjarige Amerikaanse staatsleningen lope verder op, van 2,861 procent maandag tot 2,911 procent. Dat is de hoogste rente sinds eind 2018. “Dit is de sterkst dalende markt in obligaties van een generatie”, zei Brian O’Reilly van Mediolanum.

De euro/dollar handelde dinsdag op 1,0797. 

Olie wordt ruim vijf procent goedkoper en aardgas in de VS werd zelfs 9 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Kwartaalcijfers waren er  van Halliburton, Johnson & Johnson, Lockheed Martin en Manpower. Nabeurs volgen nog IBM en Netflix.

Johnson & Johnson verlaagde de outlook voor heel 2022, maar verhoogde het dividend. De kwartaalomzet steeg iets minder sterk dan voorzien, maar de winst viel hoger uit dan verwacht. Het aandeel steeg 3 procent.

Halliburton boekte een hogere kwartaalomzet en ook de winst steeg. De aangepaste winst per aandeel was 0,35 dollar per aandeel, een cent hoger dan analisten volgens FactSet gemiddeld hadden voorspeld. het aandeel noteerde  nauwelijks lager.

ManpowerGroup steeg 7 procent na een beduidende groei van resultaat en omzet. De winst per aandeel steeg van 1,11 naar 1,68 dollar. Het bedrijf mikte vooraf op 1,56 tot 1,64 dollar en zegt nu voor het tweede kwartaal 2,31 tot 2,39 dollar te verwachten. 

Lockheed Martin overtrof de winstverwachting en herhaalde de outlook, ondanks een omzetdaling. Het aandeel daalde 1,4 procent.
 
Plug Power steeg 9 procent. Het alternatieve energiebedrijf heeft een deal met Walmart om de retailketen te voorzien van waterstof.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.