Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nog meer druk op vertrouwen Nederlandse consument na oorlog Oekraïne

Nog meer druk op vertrouwen Nederlandse consument na oorlog Oekraïne
23 mrt 2022 om 06:58

De Nederlandse consument in maart nog meer aan vertrouwen verloren. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De vertrouwensindex kwam uit op 39 negatief tegen 30 negatief in januari. 

Met 39 negatief lag het consumentenvertrouwen in maart ruim onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar van 8 negatief. Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit van 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 op 41 negatief.

Consumenten waren in maart pessimistischer over de economie dan in februari. Over de economie in de komende twaalf maanden waren zij ongeveer even pessimistisch. In het consumentenvertrouwen van maart speelt voor het eerst de oorlog in Oekraïne mee.

De koopbereidheid kwam in maart uit op 26 negatief, tegen 20 negatief in februari, dat is het laagste niveau in 8,5 jaar. Consumenten waren vooral negatiever over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden. Ook over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden waren zij wat negatiever. Verder vonden consumenten in maart de tijd minder gunstig voor het doen van grote aankopen dan in februari.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.