Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Licht hogere opening AEX voorzien

Licht hogere opening AEX voorzien
18 mrt 2022 om 08:02

De Amsterdamse beurs lijkt met een licht optimisme aan de laatste handelsdag van de week te beginnen.
 
Futures op de AEX index wezen vrijdag ongeveer een uur voor de beursgong op een openingswinst van 0,4 procent. Donderdag won de AEX al 0,6 procent op 707,50 punten, na een winst van 4 procent woensdag. 

Michael Hewson van CMC Markets zag dat de beurzen in Europa donderdag de handelsdag positief begonnen, na een positieve sessie in Azië en aanhoudend optimisme over de vredesgesprekken tussen Oekraïne en Rusland.

“Dat optimisme kreeg halverwege de morgen een knauw door een verklaring van het Kremlin dat de berichten woensdag over het boeken van een grote vooruitgang in de gesprekken niet klopten”, aldus de marktanalist.

“Het is beter om sceptisch te zijn over de berichten rond de vredesgesprekken”, vindt Hewson. “Het wordt in toenemende mate duidelijk dat de Russische interesse in een akkoord vooral voor de bühne is.”    

Het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond leidde voor de Europese beurzen niet tot nieuwe inzichten. Donderdag verhoogde de Bank of England de rente voor de derde maal op rij. Door de verhoging met 25 basispunten noteert de Britse rente nu op 0,75 procent.

De inflatiedruk zal volgens de Bank of England wereldwijd de komende maanden aanzienlijk toenemen, terwijl de economische groei in landen die per saldo energie moeten importeren, zoals het VK, waarschijnlijk zal vertragen. Volgens analist Naeem Aslam van AvaTrade vindt de markt dat de centrale bank een veel te agressieve houding heeft aangenomen.

Wall Street wist donderdag de winsten van woensdag uit te bouwen en hoofdgraadmeter S&P 500 sloot 1,2 procent in het groen. 

In Azië komen beleggers vanochtend wat bij na meerdere achtbaanritten eerder in de week. De hoofdindices noteren overwegend in groen, met uitzondering van Hongkong, dat ruim een half procent prijs geeft. 

De olieprijs steeg donderdag flink en noteert daarmee weer boven de 100 dollar per vat. Bij een settlement van bijna 103 dollar werd een vat West Texas Intermediate ruim 8 procent duurder. Vanochtend noteerde de future in Azië al weer bijna 3 procent hoger. 

“De correctie na de hoge niveaus van vorige week lijkt uitgewerkt”, aldus analist Peter Cardillo van Spartan Capital. 

Bedrijfsnieuws

In 2021 behaalde Sif een EBITDA van 39,4 miljoen euro. De consensus lag volgens ING op net geen 40 miljoen euro. De nettowinst steeg met 59 procent naar 11,6 miljoen euro en van de winst per aandeel van 0,45 euro, wil Sif 0,19 euro uitkeren als dividend. Daarmee ligt het dividend 0,07 euro per aandeel hoger dan over 2020. Voor 2022 rekent Sif op een iets hogere EBITDA. 

IMCD draagt Marcus Jordan voor als nieuwe chief operating officer. Flow Traders ziet juist zijn hoofd technologie vertrekken vanwege persoonlijke omstandigheden.

Jefferies verhoogde het advies voor AkzoNobel van Underperform naar Houden, maar liet het koersdoel onveranderd op 84,00 euro.

Ebusco nam een belang van 40 procent in Zero Emission Services.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg donderdag 1,2 procent op 4.411,67 punten en de Dow Jones index won ook 1,2 procent op 34.480,76 punten. De Nasdaq sloot 1,3 procent in de plus op 13.614,78 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.