Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Verdeeld beeld Europese beurzen

Verdeeld beeld Europese beurzen
17 mrt 2022 om 18:30

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag verdeeld geëindigd. De Stoxx Europe 600 index sloot 0,5 procent hoger op 450,49 punten, de Duitse DAX verloor 0,4 procent op 14.388,06 punten en de Franse CAC 40 eindigde 0,4 procent in de plus op 6.612,52 punten. De Britse FTSE sloot 1,3 procent hoger op 7.383,11 punten.

Michael Hewson van CMC Markets zag dat de beurzen in Europa de dag positief begonnen, in het spoor van een positieve sessie in Azië en aanhoudend optimisme over de vredesgesprekken tussen Oekraïne en Rusland.

“Dat optimisme kreeg halverwege de morgen een knauw door een verklaring van het Kremlin dat de berichten woensdag over het boeken van een grote vooruitgang in de gesprekken niet klopten”, aldus de marktanalist, die vooral wees op de daling van de DAX.

“Het is beter om sceptisch te zijn over de berichten rond de vredesgesprekken”, vindt Hewson. “Het wordt in toenemende mate duidelijk dat de Russische interesse in een akkoord vooral optisch is.”

Het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond leidde voor de Europese beurzen niet tot nieuwe inzichten. Donderdag verhoogde de Bank of England de rente voor de derde maal op rij. Door de verhoging met 25 basispunten noteert de belangrijkste rente nu op 0,75 procent.

De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot verdere prijsstijgingen voor energie- en andere grondstoffen, merkte de centrale bank op, en zal de wereldwijde verstoringen van de aanvoerketen waarschijnlijk ook verergeren en de onzekerheid over de economische vooruitzichten aanzienlijk vergroten.

De inflatiedruk zal wereldwijd de komende maanden volgens de centrale bank dan ook aanzienlijk toenemen, terwijl de economische groei in landen die per saldo energie moeten importeren, zoals het VK, waarschijnlijk zal vertragen.

Volgens analist Naeem Aslam van AvaTrade vindt de markt dat de centrale bank een veel te agressieve houding heeft aangenomen.

Op macro-economisch vlak was er in de eurozone aandacht voor inflatiecijfers. De consumentenprijzen stegen in februari met 5,9 procent. Een voorlopige meting gaf eerder 5,8 procent aan. In januari stond de inflatie in de eurozone op 5,1 procent.

Olie werd donderdag na een paar dagen van verliezen duurder. Een vat WTI kost bijna 103 dollar, een stijging van zo’n 8 procent.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1113. Het Britse pond steeg licht ten opzichte van de dollar en noteerde op 1,3156.
 
Bedrijfsnieuws

Deliveroo heeft in 2021 de resultaten zien aantrekken, maar verwacht voor het lopende jaar een fors lagere groei. Het aandeel steeg meer dan 6 procent. Rivalen Delivery Hero en Just Eat Takeaway eindigen respectievelijk licht hoger en ruim een procent lager.

Cineworld kwam met solide jaarcijfers maar de outlook blijft uitdagend. Het aandeel verloor 5 procent in Londen.

In Parijs deed Pernod Ricard goede zaken, met een plus van ruim 2 procent. Autoproducenten Stellantis en Renault leverden 3 tot 6 procent in.

In Frankfurt ging Symrise aan kop met een plus van zo’n 2 procent. HelloFresh was hekkensluiter in de DAX en verloor ruim 4 procent.

Wall Street

Rond het Europese slot noteerden de indexen op Wall Street tot een half procent in het groen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.