Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Bank of England verhoogt rente verder

Update: Bank of England verhoogt rente verder
17 mrt 2022 om 13:43

De Bank of England heeft de rente opnieuw verhoogd met 25 basispunten. Dit bleek donderdag uit het rentebesluit van de Bank of England.

Daarmee staat de belangrijkste rente nu op 0,75 procent.

Het besluit werd met 8 stemmen voor en 1 stem tegen genomen. Eén lid opteerde om de rente ongemoeid te laten.

De Bank of England verraste de markten in december met een renteverhoging van 0,10 procentpunt naar 0,25 procent. In februari verhoogde de centrale bank de rente verder naar 0,50 procent. En voor vandaag was door economen ook gerekend op een verhoging met 0,25 procentpunt.

In februari voorspelde de Britse centrale bank dat de consumentenprijsindex in april zou pieken op circa 7,25 procent, waarna de opwaartse druk naar verwachting in de loop van de tijd zou verdwijnen en in twee jaar zou terugvallen tot iets boven de doelstelling van 2 procent.

De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot verdere prijsstijgingen voor energie- en andere grondstoffen, merkte de centrale bank op, en zal de wereldwijde verstoringen van de aanvoerketen waarschijnlijk ook verergeren en de onzekerheid over de economische vooruitzichten aanzienlijk vergroten.

De inflatiedruk zal wereldwijd de komende maanden volgens de centrale bank dan ook aanzienlijk toenemen, terwijl de economische groei in landen die per saldo energie moeten importeren, zoals het VK, waarschijnlijk zal vertragen.

De economische bedrijvigheid was de afgelopen verslagperiode volgens de centrale bank sterker dan verwacht, waarbij het ondernemersvertrouwen op peil bleef en de arbeidsmarkt robuust, maar het consumentenvertrouwen daalde wel vanwege de druk op de koopkracht van huishoudens.

Het Britse pond daalde ten opzichte van de dollar met 0,2 procent naar 1,3123, kort na het besluit. De Britse tienjaarsrente daalde naar 1,550 procent.

De daling van het pond is volgens analist Naeem Aslam van AvaTrade het resultaat van het agressieve monetaire beleid van de Bank of England. De markt is volgens hem van mening dat de centrale bank een veel te agressieve houding heeft aangenomen.

Update: om extra informatie toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.