Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Overnamespeculatie zet Just Eat stevig hoger

Overnamespeculatie zet Just Eat stevig hoger
11 mrt 2022 om 18:53

Het aandeel Just Eat Takeaway sloot vrijdag af als sterkste stijger op het Damrak.

Tegen het einde van de handelsdag begon de koers op te lopen bij relatief hoge volumes. Analist Albert Jellema van ProBeleggen wees op een artikel op beursblog Betaville.

Daarin werd gesproken over een mogelijke overname van Just Eat Takeaway en de strategische opties voor het Amerikaanse onderdeel Grubhub.

“De jaarvergadering staat voor de deur en het management moet wat doen, anders kan het in mei wel eens een bijzondere vergadering worden”, aldus Jellema, die zich niet kan voorstellen dat grote aandeelhouders zoals Tiger Global, Cat Rock, Baupost en Caledonia, samen goed voor een belang van circa 22 procent, geen agendapunten zullen aandragen. “Dit is hét moment om dit te doen en de onvrede te laten blijken”, vindt hij.

“Geen actie [door Just Eat] kan Jitse Groen de kop kosten”, denkt Jellema. “Het aandeel is inmiddels ridicuul goedkoop en de druk op het management is inmiddels enorm.”

Hij ziet vier opties voor Groen.

Allereerst de verkoop van Menulog, dat zijn de activiteiten in Australië en Nieuw-Zeeland, die hij waardeert op ongeveer een half miljard euro. Ook een deal voor Grubhub is een optie, en dat kan volgens de analist zowel een verkoop als een strategische deal zijn. En de verkoop van het belang in iFood is eveneens een mogelijkheid voor Groen. Daarop werd al eens een bod gedaan van 2,3 miljard euro, maar weggewuifd omdat het bedrag te laag was. “In deze markt wordt het lastig een hoger bedrag te krijgen”, denkt Jellema echter.

Partijen die mogelijk wel interesse hebben in een deal met Just Eat zijn volgens Jellema Uber, DoorDash en Prosus.

De laatste optie die de analist nog ziet, is voor Just Eat om te stoppen in landen als Frankrijk en zeggen dat het dit jaar winst gaat maken. “Maar dat is de minst sterke optie”, vindt Jellema.

Als Just Eat Takeaway niet voor de jaarvergadering in actie is gekomen, dan zou dit wel eens slecht kunnen uitpakken voor CFO Brent Wissink of zelfs voor oprichter Groen. En ook de raad van commissarissen is volgens Jellema dan niet veilig. “Die laten het allemaal gebeuren.”

Het aandeel Just Eat Takeaway sloot vrijdag 14,0 procent hoger op 31,20 euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Just Eat Takeaway.com

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.