AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM woensdag, 9 maart 2022 14:18

Meer EU-sancties tegen Rusland en Wit-Rusland

De lidstaten van de Europese Unie zijn het eens geworden over meer gerichte sancties tegen 160 personen, in verband met de Russische invasie in Oekraïne en de rol die Wit-Rusland daarin speelde. Dat bleek woensdag uit een verklaring van de Europese Commissie.

Het gaat om 14 oligarchen en prominente Russische zakenmensen, in belangrijke economische sectoren die veel inkomsten voor Rusland genereren, zoals de metaalindustrie, landbouw, farmacie, telecom en de digitale sector. De sancties gelden ook voor hun familieleden.

Ook gelden er nu sancties tegen de 146 leden van de Raad van de Russische Federatie, de Russische senaat, die de verdragen tussen Rusland en de opstandige Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk hebben geratificeerd. Het aantal personen waartegen nu sancties zijn uitgevaardigd is daarmee gestegen tot 862, en het aantal juridische entiteiten staat op 53.

Verder zijn de regels aangepast, zodat die meer overeenkomen voor de twee gesanctioneerde landen en de sancties tegen Rusland nog moeilijker kunnen worden ontweken, bijvoorbeeld via Wit-Rusland.

Dat houdt in dat in Wit-Rusland dezelfde beperkingen zullen gelden voor het betaalcommunicatiesysteem SWIFT als voor Rusland en dat ook andere financiële beperkingen die tegen Rusland gelden, nu ook gelden tegen Wit-Rusland. De banken Balegroprombank, Bank Dabrabyt en de ontwikkelingsbank voor de republiek Belarus worden beperkt in SWIFT-diensten. Transacties met de centrale bank van Wit-Rusland zijn verboden en men mag niet meer handelen met of investeren in Wit-Rusland met publiek geld. Staatsbedrijven uit Wit-Rusland mogen vanaf 12 april 2022 geen beursnotering meer of andere dienstverlening meer krijgen.

Mensen met de Wit-Russische nationaliteit of inwoners van het land mogen niet meer dan 100.000 euro naar de EU overmaken en ook mogen er geen effecten of bankbiljetten in euro's meer aan klanten uit Wit-Rusland worden verkocht of verschaft.

Voor Rusland gelden nieuwe beperkingen op de export van technologie op het gebied van maritieme navigatie en radiocommunicatie. De beperking op leningen en krediet gelden nadrukkelijk ook voor cryptovaluta, maken de nieuwe sancties duidelijk.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Europa, Rusland

De Aandeelhouder TV

maart 25, 2023

FED schrikt en de bankensector in de stress, maar wat moet je er nu mee als belegger?

maart 24, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 24, 2023

PROSUS in de lift – 22mrt23

maart 24, 2023

ASMI 340 kantelpunt – 23mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

 • 08:22

  Geen renteverlaging in 2023 volgens Fed

 • 14:35

  Call opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 09:11

  ETF van de week: Group Physical Bitcoin ETC (BTCE)

Masterclasses

Columns

Nieuw
23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?

22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon

21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers