Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs stijgt weer

Olieprijs stijgt weer
4 mrt 2022 om 20:45

De olieprijs is vrijdag na een dag respijt weer flink gestegen. Bij een settlement van ruim 115 dollar werd een vat West Texas Intermediate op weekbasis zelfs ruim een kwart duurder.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne nu ruim een week geleden zijn de olieprijzen fors gestegen. Vrijdag beschoten de Russen de grootste kerncentrale van Europa, Zaporizja, in de Oekraïense stad Enerhodar.

Hoewel een brand die uitbrak snel werd geblust en er geen verhoogde stralingsniveaus zijn waargenomen, is de kerncentrale nu wel in handen van Rusland, volgens mediaberichten.

“Gebeurtenissen die het aanbod verminderen, zoals strengere sancties of schade aan productie/pijpleidingen, kunnen een nieuwe impuls geven aan de olieprijs”, aldus Colin Cieszynski van SIA Wealth Management. 

“Aan de andere kant kunnen gebeurtenissen die het aanbod op de markt kunnen vergroten, zoals een nieuwe deal tussen de VS en Iran die Iran in staat zou stellen de export te hervatten, er mogelijk voor zorgen dat de huidige rally vertraagt ​​of van koers verandert”, aldus de marktstrateeg.

Volgens de laatste berichten zou een atoomakkoord met Iran dichtbij zijn, maar vooralsnog zijn de oliemarkten gefixeerd op de Oekraïnecrisis en het gebrek aan aanbod.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.