Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Centrale bank van Australie stopt inkoop obligaties

Centrale bank van Australie stopt inkoop obligaties
1 mrt 2022 om 07:49

De centrale bank van Australië heeft de beleidsrente op 0,10 procent gehouden, maar vreest voor een verder oplopend inflatiepeil als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dit bleek dinsdag uit het laatste rentebesluit van de Reserve Bank of Australia.

De bank wees daarbij op de stijgende energieprijzen en de aanhoudende verstoringen in de aanvoerlijnen, terwijl de vraag groot is. Tevens wees de bank op de oplopende rendementen voor obligaties.

De inflatie van Australië loopt op, maar volgens de bank in mindere mate dan elders. De verwachting voor de onderliggende inflatie ligt voor de komende kwartalen op circa 3,75 procent, om in 2023 terug te vallen naar 2,75 procent. Vooral de onzekerheden in de aanvoerketen spelen een belangrijke rol in de inflatie-ontwikkelingen.

De bank verwacht pas een aanpassing van de rente als de inflatie voor langere tijd tussen de 2 en 3 procent noteert.

Ten aanzien van de Australische economie gaf de bank aan dat deze veerkrachtig blijft, terwijl er meer wordt uitgegeven, nu het coronavirus minder dominant oogt.

De arbeidsmarkt van Australië in in goede doen met een werkloosheid van 4,2 procent, het laagste punt in veertien jaar. De verwachting van de centrale bank is dat de werkloosheid in de loop van dit jaar verder daalt tot onder de 4,0 procent en ook volgend jaar onder dit niveau blijft.

De Australische dollar noteerde dinsdag vlak op 0,7258 Amerikaanse dollar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.