Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Futures wijzen op rode start Wall Street

Futures wijzen op rode start Wall Street
28 feb 2022 om 12:52

De Amerikaanse beurzen gaan maandag naar verwachting een rode opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd 1,5 procent in het rood. De Nasdaq lijkt 1,4 procent lager te openen. 

De markt blijft in het teken staan van het conflict in Oekraïne. 

“Er is een enorme volatiliteit en nervositeit”, zei Fahad Kamal, chief investment officer bij Kleinwort Hambros. Het risico dat het volledig uit de hand loopt, is volgens hem alleen maar toegenomen. 

Vandaag onderhandelen Oekraïne en Rusland voor het eerst sinds het Russische leger zijn buurland binnenviel over een oplossing. Dat voedt de hoop iets, hoewel de president van Oekraïne al aangaf weinig van de onderhandelingen te verwachten.

“Het eerste teken van vooruitgang dat officieel uit die ontmoeting naar voren komt, zou een onmiddellijke rally van moeten ontketenen”, aldus 
 
Jeffrey Halley, marktanalist bij Oanda, verwacht dat elk sprankje hoop die de onderhandelingen opleveren, zal zorgen voor een herstel op de aandelenmarkten. Toch is er voor de langere termijn enorm veel schade aangericht, aldus Halley. Wereldwijd zal dit worden gevoeld, hoewel volgens High Frequency Economics de Amerikaanse economie slechts beperkt zal worden geraakt.

“Een sterke economie, een krappe arbeidsmarkt en historisch hoge prijsstijgingen zullen de normalisering van het monetaire beleid op koers houden”, verwacht High Frequency Economics. 

De olieprijzen zaten maandag alweer in de lift, en stegen met bijna 5 procent tot 96,00 dollar per vat West Texas Intermediate en tot 98,64  dollar voor een vat Brent olie. 

De euro/dollar noteerde op 1,1201. 

Vanmiddag staat er nog een inkoopmanagersindex uit Chicago op de agenda. Maar verder is het rustig. 

Bedrijfsnieuws

Defensie-aandelen staan vandaag in het zonnetje. Door de oorlog in Oekraïne zullen landen meer uitgeven aan hun militaire apparaat. Duitsland liet dit weekend al weten tientallen miljarden meer te gaan spenderen aan defensie. In Europa staan defensie-aandelen daardoor flink hoger en ook de Amerikaanse bedrijven in deze sector lijken te profiteren. Lockheed Martin en Raytheon Technologies openen 4,5 procent hoger. 

Berkshire Hathaway heeft in het vierde kwartaal van 2021 meer winst behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder en ook operationeel was sprake van een verbetering voor het bedrijf van Warren Buffett.

Groupon, HP Inc en Zoom Video Communications komen vandaag met cijfers. 

Slotstanden

De S&P 500 won vrijdag 2,2 procent en sloot op 4.384,65 punten en de Dow Jones index steeg 2,5 procent tot 34.058,75 punten. De Nasdaq eindigde 1,6 procent hoger op 13.694,62 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.