Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen onder druk door oorlog in Oekraine

Europese beurzen onder druk door oorlog in Oekraine
28 feb 2022 om 12:03

De Europese beurzen noteren maandag rond het middaguur flink lager, als gevolg van de laatste ontwikkelingen in Oekraïne.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,5 procent tot 446,59 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 2,7 procent op 14.170,01 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 3,2 procent op 6.540,71 punten. De Britse FTSE 100 noteerde een procent lager op 7.413,17 punten.

“Poetin heeft de verkeerde inschatting gemaakt door te verwachten dat westerse overheden niet de daadkracht zouden tonen met de uitsluiting van Russische banken uit het SWIFT-systeem”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Dit is uiteindelijk wel gebeurd. “En de sancties houden niet op. Ook Poetin en enkele oligarchen worden flink gestraft, terwijl veel landen het luchtruim hebben gesloten voor Russische vliegtuigen.”

De SWIFT-maatregelen raken ook financials buiten Rusland en staan daarom vanochtend flink onder druk op de Europese beurzen. ING verloor bijna 10 procent en Raiffeisen Bank International daalde zelfs met 14,5 procent. De Oostenrijkse bank haalde afgelopen jaar nog een derde van zijn winst uit Rusland.

“De vrije wereld is meer dan ooit verenigd in de strijd tegen Poetin en lijkt bereid een hoge prijs te betalen om de oorlog te beslechten”, aldus hoofdeconoom Holger Schmieding van Berenberg Bank. De econoom stelde dat de grote Russische banken die zijn uitgesloten van het SWIFT-systeem circa 70 procent uitmaken van de gehele Russische bankensector. Met deze maatregel wordt het de banken moeilijk gemaakt om betalingen te doen en om aanspraak te maken op de buitenlandse reserves ter waarde van circa 630 miljard dollar. “Dit kan problemen opleveren voor financiële en niet-financiële bedrijven buiten Rusland”, aldus Schmieding.

BP liet zondag bijvoorbeeld al weten 25 miljard dollar af te schrijven, vanwege de desinvestering van een belang van krap 20 procent in het Russische Rosneft. Het aandeel BP verloor 5,1 procent. Sectorgenoot Shell verloor in Amsterdam een half procent. TotalEnergies daalde met 5,3 procent.

De euro noteerde op 1,1211 dollar. In de afgelopen week profiteerde de dollar van zijn functie als veilige haven.

Bedrijfsnieuws

Naast financials en energiereuzen, daalde ook BASF met 5,7 procent flink. Inditex leverde 5,3 procent in en BMW 4,8 procent.

In Parijs schoten Thales en Dassault Systemes, een Franse bouwer van onder meer gevechtsvliegtuigen echter 13 en 2 procent omhoog op de verwachting dat deze bedrijven meer orders zullen krijgen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Rheinmetall, door Jefferies genoemd als één van de partijen die gaat profiteren van hogere defensie-uitgaven, won zelfs 32 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot bijna 1,5 procent in het rood.

De S&P 500 won vrijdag 2,2 procent en sloot op 4.384,65 punten en de Dow Jones index steeg 2,5 procent tot 34.058,75 punten. De Nasdaq eindigde 1,6 procent hoger op 13.694,62 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.