Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

S&P verlaagt rating Oekraine

S&P verlaagt rating Oekraine
26 feb 2022 om 10:34

Standard & Poor’s heeft de kredietrating van Oekraïne verlaagd van B naar B-, met een negatieve outlook. Dit meldde de Amerikaanse kredietwaardigheidsbeoordelaar zaterdag.

Volgens S&P zijn er “meerdere risico’s voor de economie van Oekraïne, betalingsbalans, overheidsfinanciën en financiële en politieke stabiliteit als gevolg van de Russische militaire aanval.”

Fitch Ratings heeft zijn kredietrating voor Oekraïne verlaagd van B naar CCC. Fitch geeft daarbij geen outlook, wat normaal is bij een rating van CCC of lager, aldus het ratingbureau.

“De militaire invasie door Rusland heeft geleid tot verhoogde risico’s voor de externe en overheidsfinanciën van Oekraïne, de macrofinanciële stabiliteit en de politieke stabiliteit”, aldus Fitch.

Moody’s heeft zowel Oekraïne als Rusland op zijn lijst voor een mogelijke ratingverlaging geplaatst, meldde het vrijdagavond.

Rusland, dat bij Moody’s momenteel een kredietwaardigheid heeft van Baa3, zou daardoor de zogeheten junk-status krijgen. 

De Russische invasie van Oekraïne vertegenwoordigt volgens Moody’s “een aanzienlijke verdere verhoging van de geopolitieke risico’s…die gepaard gaat met aanvullende en strengere sancties tegen Rusland, mogelijk met inbegrip van sancties die van invloed kunnen zijn op de terugbetaling van staatsschulden”.

Oekraïne heeft momenteel een rating van B3 bij Moody’s.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.