AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

Beursblik: sterke resultaten PostNL voorzien

Beursblik: sterke resultaten PostNL voorzien
25 feb 2022 om 10:50

PostNL heeft in het vierde kwartaal sterk gepresteerd. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de consensus, nadat het postbedrijf al met voorlopige cijfers kwam.

De consensus, waar 11 analisten aan bijdroegen, mikt op een kwartaalomzet van 937 miljoen euro, waarmee de jaaromzet op 3.468 miljoen euro zal uitkomen. Dit is grofweg gelijk aan voorlopige cijfers die PostNL al publiceerde. In het vierde kwartaal van 2020 was nog sprake van een omzet van 1.023 miljoen. PostNL boekte over heel 2020 een wat lagere omzet van 3.255 miljoen euro.

De resultaten in het vierde kwartaal van 2021 werden volgens PostNL beïnvloed door een sterk piekseizoen, vooral bij Mail in Nederland, zo liet het postbedrijf al weten. PostNL zei dat circa 80 miljoen euro daarvan naar verwachting eenmalig zal zijn als gevolg van de coronacrisis.

Er werden afgelopen jaar 384 miljoen pakketten bezorgd, een groei van circa 14 procent ten opzichte van 2020. In het vierde kwartaal daalde het pakketvolume met 5,3 procent, maar zonder het eenmalige effect van de coronacrisis bedroeg de volumegroei 9,1 procent. Het herstel van de internationale volumes heeft nog niet plaatsgevonden, aldus het postbedrijf, onder andere door verstoringen in de keten en hogere transportkosten.

Het genormaliseerde bedrijfsresultaat wordt voor het vierde kwartaal van 2021 door de consensus geschat op 92 miljoen euro. Dit was een jaar eerder nog 104 miljoen euro. Voor heel het jaar mikken analisten op een resultaat van 308 miljoen euro, hetgeen PostNL zelf ook voorziet. Dit is aan de bovenkant van een eerder afgegeven prognose van 280 tot 310 miljoen euro.  

De vrije kasstroom bedroeg volgens de consensus 65 miljoen euro of 288 miljoen euro over heel het jaar. Dat is hoger dan de eerdere prognose van 250 tot 280 miljoen euro en heeft geleid tot een verdere verbetering van de financiële positie.

"De financiële slagkracht van de onderneming maakt in combinatie met het beleid voor kapitaalallocatie een programma voor de inkoop van eigen aandelen mogelijk, een blijk van vertrouwen in de succesvolle uitvoering van de strategie voor de langere termijn", aldus het bedrijf.

PostNL wil verspreid over 2022 en 2023 voor 250 miljoen euro eigen aandelen inkopen om het veronderstelde verwateringseffect van de uitgegeven aandelen in relatie tot dividenden in de periode 2021-2023 te neutraliseren. "De succesvolle uitvoering van de strategie biedt vertrouwen in de bedrijfsresultaten op de langere termijn en in het vermogen tot cashgeneratie", aldus PostNL.

"Het dividend ontwikkelt zich in overeenstemming met de bedrijfsresultaten", aldus PostNL.

Uitgaande van de voorlopige jaarcijfers is de leverage ratio eind 2021 naar verwachting circa 0,5. De ratio mag de 2,0 niet overtreffen.

Outlook

PostNL verwacht voor het lopende jaar een EBIT die in grote lijnen overeenkomt met de genormaliseerde EBIT in 2021, aangepast voor het veronderstelde eenmalige effect vanwege de coronacrisis van 80 miljoen euro. Daarbij worden de verbeterde resultaten bij Pakketten naar verwachting deels tenietgedaan door lagere resultaten bij Mail in Nederland. Ook zullen er aanloopkosten voor nieuwe sorteercentra zijn en een versnelling van de digitale transformatie en hogere pensioenkosten. Verder verwacht het postbedrijf een beperkt herstel van de internationale activiteiten in de eerste helft van dit jaar in vergelijking met de tweede helft van 2021.

De vrije kasstroom komt naar verwachting uit onder die van 2021, vanwege een lagere gerapporteerde EBIT, een toename van de investeringen, verwachte hogere betalingen van en aan andere postbedrijven buiten Nederland, en eenmalige opbrengsten in contanten door desinvesteringen in 2021.

Het totaalresultaat zal zich in lijn met de EBIT ontwikkelen.

PostNL komt op maandag 28 februari met de volledige jaar- en kwartaalcijfers.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers PostNL

*

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!