Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen donkerrood na Russische invasie Oekraine

Europese beurzen donkerrood na Russische invasie Oekraine
24 feb 2022 om 18:45

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag flink onderuit gegaan. De Stoxx Europe 600 index eindigde 3,3 procent lager op 438,99 punten, de Duitse DAX verloor 4,0 procent op 14.052,10 punten, de Franse CAC 40 daalde 3,9 procent op 6.521,05 punten en de Britse FTSE daalde ook 3,9 procent op 7.207,01 punten.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak van een “ontnuchterende en donkere dag voor Europa” nu Rusland Oekr̈aïne is binnengevallen.

De markten daalden fors en beleggers hebben moeite om te voorspellen wat er nu gaat gebeuren, aldus Hewson.

De analist wees op een stijging van Brent naar 105 dollar, terwijl de Europese gasprijzen met zo’n 40 procent opliepen, “nu de zorgen over productie onderbrekingen toenemen.”

“Het is onwaarschijnlijk dat de Russische troepen stoppen voordat heel Oekraïne is geannexeerd”, aldus Hewson. Europa heeft volgens hem te maken met de ergste veiligheids- en humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.

De beurs in Moskou daalde donderdag 33 procent en ook de Russische roebel leverde fors in.

Economen van Berenberg verwachten dat de Europese Centrale Bank en Bank of England een meer voorzichtige toon zullen aanslaan bij hun aanstaande rentebesluiten in maart, nu Europa in de ban is van oorlog.

Hewson wees op ECB-bestuurder Robert Holzmann, die eerder deze week nog zei dat de centrale bank de rente deze zomer kan verhogen, maar nu stelt dat het Oekraïne-conflict een exit van stimuleringsmaatregelen kan uitstellen.

De euro/dollar noteerde op 1,1143, terwijl WTI-olie steeg naar 96 dollar. Bitcoin verloor zo’n 5 procent op 35.777 dollar.

Bedrijfsnieuws

Weinig Europese aandelen wisten donderdag het groen te vinden. In de Duitse DAX wist Siemens Energy ruim 7 procent te stijgen en RWE een half procent. In de Franse CAC 40 ging Thales zo’n 5 procent omhoog.

AXA heeft in 2021 meer omzet en winst geboekt dan verwacht, hersteld van het voorgaande jaar, toen de Franse verzekeraar werd geraakt door de coronapandemie. Het aandeel daalde meer dan 6 procent.

Adecco heeft in het vierde kwartaal de omzetgroei zien vertragen, terwijl de winstgevendheid op peil bleef. Het aandeel verloor zo’n 5,5 procent.

Deutsche Telekom behaalde in het vierde kwartaal een beter dan verwachte omzet. De nettowinst viel echter tegen. Het aandeel eindigde zo’n 3,5 procent lager.

De resultaten van Bouygues waren positief en de Franse multinational verwacht in 2022 verdere groei. Het aandeel sloot ruim 2 procent in de min.

AB InBev wist in het vierde kwartaal de verwachtingen te verslaan en kwam met een positieve outlook. Het aandeel verloor bijna 1,5 procent.

Wall Street

Rond het Europese slot noteerden de indexen op Wall Street tot 2 procent lager.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Marel hf

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.