Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Sanctions EU als Rusland afvallige regio’s Oekraine erkent – media

Sanctions EU als Rusland afvallige regio’s Oekraine erkent – media
21 feb 2022 om 19:39

De Europese Unie heeft Rusland maandag opgeroepen om de afvallige regio’s Donetsk en Loehansk in Oekraïne niet te annexeren of erkennen als zelfstandige volksrepublieken, waarschuwend voor sancties als Moskou dit wel doet. Dit meldden diverse media, waaronder persbureau Reuters.

Het Russische parlement, de Doema, stemde vorige week voor erkenning en de Russische president Vladimir Poetin zou maandag aan Duitsland en Frankrijk hebben laten weten dat hij de twee afvallige regio’s als onafhankelijk zal erkennen.

Een dergelijke actie torpedeert vermoedelijk een allerlaatste poging om een top te organiseren die moet voorkomen dat Rusland Oekraïne binnenvalt.

“Als er annexatie is, zullen er sancties zijn, en als er erkenning is, zal ik de sancties op tafel leggen en zullen de ministers beslissen”, zei Josep Borrell, hoofd buitenlands beleid van de EU, na een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken maandag.

“We roepen president Poetin op om het internationaal recht te respecteren”, aldus Borrell. “We zijn klaar om met een sterk verenigd front te reageren voor het geval hij zou besluiten” deze oproepen te negeren”, volgens Borrell.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.