Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Meer winst voor BP

Meer winst voor BP
8 feb 2022 om 08:48

BP heeft in het vierde kwartaal van 2021 een hogere winst geboekt en handhaafde het dividend. Dit bleek dinsdag voorbeurs.

Er werd in het afgelopen kwartaal een nettowinst behaald van 2,3 miljard dollar, circa een miljard meer dan in het vierde kwartaal van 2020.

Onderliggend steeg de winst van 0,1 miljard naar bijna 4,1 miljard dollar. Dat is iets meer dan analisten hadden verwacht.

Verder boekte BP een operationele kasstroom van 6,1 miljard dollar. Dat was een jaar eerder 2,3 miljard dollar en in derde kwartaal van 2021 kwam de energiereus uit op 6,0 miljard dollar.

In het derde kwartaal van 2021 leed BP nog een nettoverlies van 2,5 miljard dollar. Dit verlies had met name te maken met een boekhoudkundige afschrijving als gevolg van de “buitengewone stijging” van de gasprijzen richting het einde van het kwartaal.

De nettoschuld van BP daalde aan het einde van 2021 naar 30,6 miljard dollar. Dit was een kwartaal eerder nog 32,0 miljard dollar en eind 2020 stond de schuld op 38,9 miljard dollar.

BP wil over het vierde kwartaal een dividend uitkeren van 5,46 cent per aandeel, gelijk aan het dividend over de voorgaande kwartalen.

Ook wil de oliereus voor 1,5 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen voor het de resultaten over het lopende eerste kwartaal publiceert.

BP herhaalde het plan om ten minste 60 procent van het surplus aan kasstroom aan de aandeelhouder uit te keren in de vorm van een inkoop van eigen aandelen, met als voorwaarde dat de kredietwaardigheid niet in het geding komt. De resterende 40 procent wordt dan gebruikt voor het versterken van de balans.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.