Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen openen hoger

Europese beurzen openen hoger
7 feb 2022 om 07:02

De Europese beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet.

IG voorziet een openingswinst van 60 punten voor de Duitse DAX, een plus van 30 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 25 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag lager geëindigd. Na een dip op donderdag, na een flinke verkoopgolf van techaandelen in de VS, leken de Europese markten vrijdag te gaan herstellen.

Maar dat herstel hield geen stand, zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

“Terwijl de dag vorderde zijn we flink gedaald, terwijl de Europese obligatierentes verder stegen”, aldus Hewson. “Beleggers houden zich bezig met de hogere inflatie, de oplopende rentes en het effect daarvan op de groeivooruitzichten in de komende maanden”, volgens de marktkenner.

De Duitse tienjaarsrente steeg afgelopen week met 25 basispunten naar 0,21 procent op vrijdag. Dit is het hoogste niveau in zo’n 3 jaar.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Duitse fabrieksorders in december veel harder zijn gestegen dan verwacht. De groei kwam uit op 2,8 procent tegen een verwachte stijging van 0,3 procent. De Franse industrie produceerde in december 0,2 procent minder, terwijl een stijging met 0,5 procent was voorzien.

De detailhandelsverkopen in de eurozone kwamen over december op maandbasis 3,0 procent lager uit. Vooraf was wel rekening gehouden met een afname, maar dan met 0,5 procent.

Bedrijfsnieuws

Sanofi behaalde in het vierde kwartaal een hogere winst en omzet en verwacht in het lopende jaar een verdere verbetering. Het aandeel daalde bijna 1,5 procent.

Carlsberg heeft in het afgelopen boekjaar de omzet en het resultaat sneller zien stijgen, conform de bij de halfjaarcijfers verhoogde outlook. Het aandeel steeg een half procent.

In Londen deden olie-aandelen goede zaken. Shell en BP stegen ruim 3 procent.

In Parijs ging Publicis aan kop met een plus van 3,5 procent. Stellantis was hekkensluiter in de CAC 40 met een verlies van bijna 5,5 procent.

Deutsche Bank deed goede zaken in Frankfurt. Het aandeel steeg zo’n 2,5 procent. Ook HelloFresh viel positief op, met een winst van bijna 2 procent. Linde eindigde vrijdag onderaan in de DAX door ruim 5 procent aan beurswaarde in te leveren.

Euro STOXX 50         4.083,14 (-1,4%)
STOXX Europe 600        462,15 (-1,4%)
DAX                  15.099,56 (-1,8%)
CAC 40                6.951,38 (-0,8%)
FTSE 100              7.516407 (-0,2%)
SMI                  12.140,25 (-0,8%)
AEX                     747,17 (-0,2%)
BEL 20                4.010,43 (-1,4%)
FTSE MIB             26.603,59 (-1,8%)
IBEX 35               8.589,30 (-1,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures voorspellen maandag een vlakke opening voor Wall Street.

Wall Street is vrijdag overwegend hoger geëindigd na een volatiele sessie.

Veel aandacht ging uit naar het Amerikaanse banenrapport. Uit de data die vrijdag verschenen bleek een veel sterkere banengroei dan verwacht. In januari werden in de Verenigde Staten 467.000 nieuwe banen gecreëerd, waar 150.000 was voorspeld. De werkloosheid steeg van 3,9 naar 4,0 procent en de loongroei was met 5,7 procent sterker dan de 5,2 procent die werd voorspeld.

Het sterke banenrapport haalt volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank het laatste restje eventuele twijfel bij de Federal Reserve over de noodzaak van een renteverhoging van tafel.

“Opvallend is dat er geen zichtbaar effect van de omikronvariant in de cijfers naar voren treedt”, zei Marey verder.

De Amerikaanse tienjaarsrente is vrijdag gestegen naar 1,93 procent.

De Amerikaanse beurzen zijn de nieuwe maand voorzichtig optimistisch begonnen, met weekwinsten van 1 tot 2 procent voor de drie grote indexen. Desalniettemin blijft de volatiliteit groot, wat ook zichtbaar was net na het banenrapport, zag marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

“Beleggers vrezen dat de Fed hierdoor nog agressiever zal worden met zijn monetaire beleid”, aldus de marktkenner.

Door de sterke banen- en loongroei in januari is het vooruitzicht van een renteverhoging van 50 basispunten [door de Fed] weer terug op tafel, volgens Michael Hewson van CMC Markets.

Marktanalist Peter Andersen van Andersen Capital Management verwacht dat de marktvolatiliteit aanhoudt, “totdat de Fed zijn eerste renteverhoging doorvoert en beleggers wennen aan het idee van renteverhogingen.”

Het kwartaalcijferseizoen verloopt ondertussen met positieve en negatieve uitschieters. Meta, het voormalige Facebook, verloor afgelopen week zo’n 21 procent, na de presentatie van tegenvallende cijfers, terwijl Snap en Amazon de markt juist zeer positief verrasten met hun kwartaalresultaten.

“Bedrijven die het meest hebben geprofiteerd van die dramatische versoepeling van het monetaire beleid, zijn ook het meest kwetsbaar voor een grote verkoopgolf als de resultaten teleurstellen”, zei marktanalist Nicholas Brooks van Intermediate Capital Group.

“Beleggers gaan in korte tijd van een bijna perfecte omgeving voor risicovolle beleggingen naar een meer normale situatie”, aldus de marktkenner.

De WTI-olieprijs noteerde vrijdag boven de 92 dollar en daarmee op weekbasis zo’n 6 procent hoger. De OPEC en zijn bondgenoten handhaafden afgelopen week de gemaakte productie-afspraken, om de output elke maand met nog eens 400.000 vaten per dag te verhogen.

Bedrijfsnieuws

Amazon sloot bijna 14 procent hoger, nadat de e-commercegigant donderdagavond beter dan verwachte kwartaalresultaten rapporteerde, waarbij een groot deel van de winst werd toegeschreven aan opbrengsten uit de investeringen in Rivian Automotive. Dat aandeel xxx.

Snap steeg vrijdag liefst 59 procent. Het social media bedrijf heeft het afgelopen kwartaal voor het eerst winst geboekt, terwijl analisten rekenden op een verlies.

GoPro eindigde zo’n 4 procent hoger. De Amerikaanse producent van actiecamera’s heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Het concern zei tevens van plan te zijn om een nieuw type camera te lanceren. Daarnaast kondigde GoPro aan voor 100 miljoen dollar aan eigen aandelen te gaan inkopen.

Ford daalde bijna 10 procent. De Amerikaanse autofabrikant heeft het afgelopen jaar een verlies weten om te buigen in een nettowinst. Ford zei te verwachten dat de winst voor belastingen, minus eenmalige posten, dit jaar naar verwachting met 15 tot 25 procent zal stijgen ten opzichte van vorig jaar tot circa 11,5 tot 12,5 miljard dollar.

Royal Caribbean verloor bijna 5 procent nadat de cijfers van de uitbater van cruiseschepen tegenvielen.

Aandelen Kohl’s stegen zo’n 2 procent, nadat bekend werd dat de warenhuisketen een 9 miljard omvattend overnamebod van Starboard Value heeft afgewezen. Kohl’s zou ook een ‘poison pill’ in werking hebben gesteld, zodat het lastiger wordt voor een activistische investeerder om een belang van meer dan 10 procent te krijgen.

S&P 500 index                4.500,53 (+0,5%)
Dow Jones index             35.089,74 (-0,06%)
Nasdaq Composite            14.098,01 (+1,6%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld.

Nikkei 225             27.236,15 (-0,7%)
Shanghai Composite     3.428,89 (+2,0%)
Hang Seng              24.509,71 (-0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1429. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar op 1,1459.

USD/JPY Yen   115,33
EUR/USD Euro  1,1429
EUR/JPY Yen   131,85

MACRO-AGENDA:
03:45 Inkoopmanagersindex industrie en dienstensector Caixin – Januari (Chi)
08:00 Industriële productie – December (Dld)
21:00 Consumentenkrediet – December (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Hasbro – Cijfers vierde kwartaal (VS)
13:00 Tyson Foods – Cijfers eerste kwartaal (VS)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.