AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM vrijdag, 4 februari 2022 11:41

Beursupdate: zwaargewicht Shell aan kop in vlakke AEX

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25, NLMID,

De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend licht lager. Rond de klok van half 12 daalde de AEX 0,1 procent tot 748,09 punten.

Volgens analist Michael Hewson van CMC Markets zijn beleggers momenteel in de ban van de ontwikkelingen rond techbedrijven. De analist merkte op dat techbeurs Nasdaq donderdag nog het grootste koersverlies sinds maart 2020 boekte met een daling van 3,7 procent. Vooral een koersval van Facebook-eigenaar Meta van 26 procent drukte op het sentiment.

"De koersval leidde tot forse dalingen bij andere namen in de sector, maar vooral bij Snap, Pinterest en Amazon", aldus Hewson. Beleggers hadden vrees dat deze bedrijven donderdag nabeurs, net als Meta, met tegenvallende cijfers zouden komen. Die vrees bleek echter ongegrond. Alle drie bedrijven kwamen gisterenavond met veel beter dan voorziene resultaten, waardoor zich een scherp herstel aftekende in de aandelen Snap, Amazon en Pinterest. Zo won Snap nabeurs liefst 40 procent en Amazon 15 procent.

"Dergelijke forse bewegingen zien we doorgaans alleen bij pennystocks, niet bij bedrijven met een marktwaarde van een miljard dollar." Volgens Hewson laat dit zien hoe breekbaar het sentiment momenteel is.

Verder wees analist Richard Hunter van Interactive Investor op de koerswinst van indexzwaargewicht Shell. Het aandeel wordt volgens hem geholpen door zorgen over het aanbod in combinatie met geopolitieke spanningen. "Een op handen zijnde winterstorm in de VS kan leidden tot meer verstoringen in de olieproductie", aldus Hunter, die de olieprijzen dit jaar al met 18 procent heeft zien stijgen. Vrijdag werd olie nog eens 1,5 procent duurder.

Het muntpaar euro/dollar koerste op 1,1469.

Vanochtend bleken de Duitse fabrieksorders in december vorig jaar harder te zijn gestegen dan verwacht, maar de detailhandelsverkopen in de eurozone daalden juist.

Het belangrijkste agendapunt vandaag is het Amerikaanse banenrapport over januari.

Woensdag werd nog bekend dat de werkgelegenheid in de private sector in de VS in januari onverwacht zou zijn gekrompen volgens data van loonstrookjesverwerker ADP, die als een voorbode worden beschouwd van het officiële banenrapport.

Economen gepolst door Dow Jones rekenen op een magere groei in januari van 150.000 banen, maar de schattingen lopen ver uiteen.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen lieten enkele techfondsen een herstel zien na de afstraffing van gisteren. Adyen won 2,1 procent. Zowel KBC Securities als Degroof Petercam werden positiever over het aandeel, na de flinke koersafstraffing in de afgelopen maanden.

Shell won zelfs 2,9 procent in de nasleep van de positief ontvangen cijferrapportage op donderdag. RBC zag daarin aanleiding het koersdoel te verhogen naar 27,00 Britse pond. Ook de stijgende olieprijzen, waarbij de Amerikaanse olie-future boven de 90 dollargrens noteert, speelt de oliereus in de kaart.

ArcelorMittal en Unibail-Rodamco-Westfield leverden 2,8 en 3,3 procent in.

In de AMX won SBM Offshore 1,5 procent. Galapagos klom 1,3 procent. EcoR1 Capital verhoogde zijn belang in het biotechbedrijf naar meer dan 5 procent. OCI en Aperam daalden daarentegen met 2,5 procent.

In de AScX won Sligro 3,5 procent. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel voor Sligro na de jaarresultaten van donderdag. De bouwers BAM en Heijmans stegen circa 1,5 procent.

Navigatiespecialist TomTom ging daarentegen met 17,2 procent onderuit. De omzet van TomTom daalde het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 125,4 miljoen naar 115,2 miljoen euro en netto leed TomTom 38,8 miljoen euro verlies. De analisten voorzagen een nettoverlies van 21 miljoen euro verlies. De door TomTom voor 2022 afgegeven outlook ligt bovendien beduidend lager dan de analistenconsensus. "Het herstel van TomTom kost meer tijd", oordeelde analist Marc Hesselink van ING.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel NLMID noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Beurs_update


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

februari 2, 2023

Meta, Shell en ING presteren sterk| 2 februari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 1, 2023

BASIC-FIT winstnemingen? – 01feb23

februari 1, 2023

Philips krijgt klappen | 1 februari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 31, 2023

AEX “Stuwende Stieren” – 31jan23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:33

  ETF van de week: SPDR S&P US Financials Select Sector UCITS ETF (ZPDF)

 • 08:09

  Fed zet inflatiestrijd door, renteverhoging van 0,25% verwacht

 • 08:13

  Europees economisch sentiment trekt aan en beurs in standby-modus voor rentebesluiten

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
01 feb 14:58 ProBeleggen

Slim beleggen in ASM International

01 feb 09:06 Bas Heijink

Gaat de euro weer stijgen?

31 jan 11:29 Nico Inberg

KPN: Hoeksteentje in de portefeuille