Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street eindigt moeizame januarimaand positief

Wall Street eindigt moeizame januarimaand positief
31 jan 2022 om 22:09

Wall Street is een moeizame januarimaand positief geëindigd. De S&P 500 won maandag 1,9 procent op 4.515,55 punten, de Dow Jones index sloot 1,2 procent in de plus op 35.131,86 punten en de Nasdaq steeg 3,4 procent bij een slot van 14.239,88 punten.

Januari was een zeer volatiele maand op de beurs, en de Dow, S&P 500 en Nasdaq eindigen de eerste maand van 2022 met verliezen van 3 tot 9 procent, als gevolg van de verwachte renteverhogingen van de Federal Reserve. Voor de Nasdaq was het de slechtste maand sinds maart 2020.

“Er kan gesproken worden van extreme volatiliteit dit jaar”, aldus Louise Dudley, portefeuillemanager bij Federated Hermes. “Mensen maken zich vooral zorgen omdat de renteverwachtingen steeds verder oplopen.”

Volgens Dudley zal de volatiliteit afnemen naarmate beleggers meer duidelijkheid krijgen op welk niveau de inflatie zal pieken, en welke impact bedrijven op dit vlak verwachten.

“Bedrijven slagen er op dit moment in om hun verwachtingen waar te maken, maar het zijn de vooruitzichten die absoluut een groot vraagteken blijven”, merkte de analist op.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig in de VS. Alleen de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago stond op de rol. In januari steeg de index naar 65,2, van 64,3 in december.

Het belangrijkste macrocijfer staat voor vrijdag gepland. De Amerikaanse overheid zal dan het banenrapport voor januari publiceren, en deze cijfers zijn van belang voor het monetaire beleid van de Fed.

Luc Aben van Van Lanschot Kempen rekent op een vertekend banenrapport.

“Door omikron zitten naar schatting 9 miljoen Amerikanen thuis. Omdat een deel van hen niet wordt doorbetaald, worden ze tijdelijk als werkloos beschouwd. Wat vanzelfsprekend drukt op het netto-cijfer van het nieuwe aantal banen”, aldus de econoom.

De boodschap is volgens Aben dan ook om er niet al te veel aandacht aan te besteden.

“Onderliggend blijft de Amerikaanse arbeidsmarkt sterk. De vertekende cijfers van komende vrijdag zullen niks veranderen aan de inschatting en plannen van de Fed.”, aldus de econoom van Van Lanschot Kempen.

Voor elke euro kregen beleggers maandagavond 1,1238 dollar. De olieprijs is maandag verder gestegen. Bij een settlement van 88,15 dollar werd een vat West Texas Intermediate zo’n 1,5 procent duurder. In januari steeg de WTI-olieprijs met 17 procent. Woensdag vergadert OPEC+ over de bestaande productie-afspraken.

Bedrijfsnieuws

Exxon Mobil gaat reorganiseren, zonder dat daarbij ontslagen vallen. Dit meldde de Amerikaanse oliereus maandag. Exxon Mobil krijgt vanaf 1 april 2021 drie bedrijfstakken: olie- en gasproductie, een chemical- en raffinagedivisie en een tak die zich richt op duurzaamheid. Het hoofdkantoor verhuist van Irving in Texas naar Houston. 

Exxon zei maandag verder dat het op koers ligt om structureel meer dan 6 miljard dollar aan kosten te besparen in 2023, ten opzichte van 2019. De oliereus komt dinsdagmiddag met kwartaalcijfers. Het aandeel sloot circa een procent hoger.

Moderna won ruim 6 procent nadat het van de FDA volledige goedkeuring kreeg om zijn coronavaccin toe te dienen bij personen van 18 jaar of ouder. In december 2020 kreeg Moderna een noodvergunning voor het vaccin, dat al ongeveer een jaar wereldwijd wordt toegediend.

Novavax heeft maandag een aanvraag ingediend bij de U.S. Food and Drug Administration voor een noodvergunning om zijn coronavaccin in te zetten bij mensen van 18 jaar en ouder. Eind december kreeg Novavax al groen licht van de Europese Unie. Het aandeel steeg zo’n 12 procent in New York.
 
Aandelen Boeing sloten maandag zo’n 5 procent hoger nadat de Amerikaanse vliegtuigbouwer een miljardendeal sloot met Qatar Airways. Qatar Airways heeft naast een voorlopige order van 737 MAX-toestellen die kan oplopen tot 50 stuks, ook 34 777X vliegtuigen besteld bij Boeing en GE Aviation, met de optie voor nog eens 16 toestellen. Aandelen General Electric stegen maandag ruim 2,5 procent.

Elliott Investment Management en Vista Equity Partners hebben een bod uitgebracht op Citrix Systems van 104 dollar per aandeel. Citrix daalde 3,5 procent en sloot net onder 102 dollar.

Sony Interactive Entertainment neemt de Amerikaanse computerspelontwikkelaar Bungie over voor 3,6 miljard dollar. Bungie is bekend van de computerspellen Destiny en Halo. Aandelen Sony stegen maandag 4,5 procent in New York.

Nabeurs zijn er cijfers van NXP, een van origine Nederlandse chipmaker met een beursnotering aan de Nasdaq. In aanloop won het aandeel meer dan 8 procent.

Ook Axalta, dat eerder deze maand nog een waarschuwing gaf voor een tegenvallend vierde kwartaal, opent vanavond de boeken. Het aandeel steeg voorafgaand aan de cijfers zo’n 2 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Boeing
    * *
  • Exxon Mobil
    * *
  • General Electric
    * *
  • Van Lanschot Kempen
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.