Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bescheiden winsten op Europese beurzen

Bescheiden winsten op Europese beurzen
19 jan 2022 om 19:03

De Europese beurzen zijn woensdag licht hoger gesloten en herstelden daarmee enigszins van de minnen van dinsdag.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot woensdag 0,2 procent hoger op 480,90 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van eveneens 0,2 procent naar 15.809,72 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 0,6 procent met een slotstand van 7.172,98 punten. De Britse FTSE steeg woensdag 0,4 procent naar 7.589,66 punten.

“Na een flinke verkoopgolf in Azië, startten de Europese beurzen aanvankelijk in het rood”, merkte marktanalist Michael Hewson van CMC Markets op. “Gedurende de dag verdwenen de verliezen, dankzij positieve bedrijfsupdates en een herstel van de sector basisvoorzieningen als gevolg van de hogere metaalprijzen.”

De markten worstelen momenteel met de vrees dat de centrale banken de rente sneller zullen verhogen. “Als de rente stijgt en dus de obligatiekoersen dalen, zullen ook de aandelenmarkten terrein verliezen”, vatte Simon Wiersma, investment manager bij ING, de situatie samen.

De Britten maakten over december een inflatie bekend van 5,4 procent op jaarbasis. In november was dit nog 5,1 procent. Het gerapporteerde cijfers was hoger dan voorzien. Duitsland bevestigde woensdag een inflatiecijfer van 5,3 procent over december.

Van de eurozone kwam het overschot op de lopende rekening over november uit op 24 miljard euro tegen 19 miljard euro een maand eerder.

Olie noteerde woensdag 1,4 procent hoger. De mondiale vraag naar olie overtreft dit jaar het niveau van voor de coronacrisis, zo bleek woensdag uit verwachtingen in het maandrapport van het Internationaal Energieagentschap.

De euro/dollar noteerde op 1,1343. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1337 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1323 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

ASML maakte woensdag resultaten bekend die aanvankelijk goed werden ontvangen, maar het aandeel sloot vlak. 

In Frankfurt steeg het aandeel Zalando 3,4 procent en won Sartorius 1,3 procent. Delivery Hero stond dinsdag nog onder druk, maar vandaag tekende zich een herstel van 2,1 procent af.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen koersten bij het sluiten van de Europese beurzen hoger.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.