Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ASML verdubbelt dividend

ASML verdubbelt dividend
19 jan 2022 om 07:16

ASML heeft in het vierde kwartaal aan de eigen verwachtingen voldaan en verdubbelt het dividend, maar rekent voor het lopende eerste kwartaal op een flink lagere omzet. Dit bleek woensdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de Veldhovense toeleverancier van de halfgeleidersector.

In de laatste drie maanden van 2021 behaalde ASML een omzet van 5,0 miljard euro met een brutomarge van 54,2 procent. Dit leverde een nettowinst op van 1,8 miljard euro, ofwel 4,39 euro per aandeel.

ASML rekende op een omzet van 4,9 tot 5,2 miljard euro met een brutomarge van 51 tot 52 procent.

Verder meldde ASML een orderinstroom van 7,1 miljard euro in het afgelopen kwartaal.

In heel 2021 behaalde ASML een omzet van 18,6 miljard euro, tegenover 14,0 miljard euro in 2020. De brutomarge lag afgelopen jaar op 52,7 procent en per aandeel verdiende ASML 14,36 euro.

ASML wil over 2021 een dividend uitkeren van 5,50 euro per aandeel. Daarmee verdubbelt het dividend ten opzichte van 2020.

Brand

Begin dit jaar meldde ASML een brand in Berlijn, bij het voormalige Berliner Glas. Woensdag zei ASML dat het denkt de gevolgen te kunnen opvangen, zonder “significante” impact op het aantal systemen dat het dit jaar uitlevert.

Analisten waren ook niet heel erg bevreesd voor de impact. Zij repten in aanloop naar de kwartaalcijfers vandaag van het mogelijk doorschuiven van omzet, maar van verlies van omzet sprak niemand. “Er gaat geen business verloren”, aldus analist Michael Roeg van Degroof Petercam, die van “een non issue” sprak.

Outlook

Voor het lopende eerste kwartaal rekent ASML op een omzet van 3,3 tot 3,5 miljard euro met een brutomarge van circa 49 procent.

ASML zei dat circa 2 miljard euro aan omzet wordt doorgeschoven naar latere kwartalen, nadat testen met succes zijn afgerond.

In heel 2022 zal de omzet met circa 20 procent stijgen, verwacht ASML. Dit in inclusief de brand in Berlijn.

Dit jaar ligt de capaciteit voor EUV op 55 machines en in 2023 wordt dit uitgebreid naar 60 stuks. Afgelopen jaar verkocht ASML 42 EUV-systemen.

Beleggersdag

Eind september vorig jaar hield ASML een beleggersdag en die leverde, zoals analisten ook hadden voorzien, een positief verhaal op.

In 2025 denkt ASML op een omzet te zitten tussen de 24 en 30 miljard euro met een brutomarge van 54 tot 56 procent.

Ook zei ASML na 2025 “significante groeikansen te zien” en tussen 2020 en 2030 een jaarlijkse omzetgroei van circa 11 procent te verwachten voor zijn systemen en diensten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Air France-KLM

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.