Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amerikaanse futures wijzen voorzichtig omhoog

Amerikaanse futures wijzen voorzichtig omhoog
19 jan 2022 om 13:06

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een licht hogere opening tegemoet, terwijl de obligatierentes hun opmars voortzetten en bedrijfsresultaten met enige vrees worden afgewacht.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd tot 0,2 procent hoger. De Nasdaq lijkt 0,4 procent hoger te gaan openen.

Beleggers rekenen er steeds meer op dat de Federal Reserve en andere grote centrale banken het monetaire beleid hard gaan inperken, om de hoge inflatie te stoppen. Dit trekt een steunpilaar weg onder de hoge waarderingen op de aandelenmarkten, die dankzij jarenlang zeer ruim monetair beleid omhoog werden geduwd.

De verwachting dat de centrale banken gaan ingrijpen, zijn toegenomen, na signalen dat de prijsstijgingen breder zijn geworden dan de problemen in de aanvoerketen, na de vermindering van de capaciteit tijdens de coronapandemie.

De koersdalingen op de beurs van de afgelopen dagen "hebben alles te maken met inflatie en hoe agressief centrale banken zullen worden om die tegen te gaan", zei Brian O'Reilly van Mediolanum Asset Management. Volgens hem kan inflatie ook de economische groei een knauw geven, omdat de consument minder gaat uitgeven. "De markt is zeker nerveus momenteel."

De Britse inflatie was in december 5,4 procent, het hoogste niveau sinds 1992 en ruim boven de doelstelling van de Bank of England van 2 procent. En in Duitsland stegen de prijzen met 5,2 procent.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteert op 1,885 procent. "De stijgende rente duwt aandelen lager", aldus CIO Mark Haefele van UBS. Hij denkt dat de Amerikaanse tienjaarsrente in juni rond de 2 procent zal liggen, en in december op 2,1 procent. "We voorzien geen scherpere stijging."

De Duitse Bund noteert inmiddels boven nul.

Voorbeurs zijn er nog cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt. De woningbouw is in december naar verwachting vertraagd door tekorten aan bouwmaterialen en arbeiders.

De olieprijs blijft stijgen. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 1,0 procent tot 85,70 dollar, terwijl Brent-olie voor maart 0,9 procent duurder werd op 88,27 dollar. Dit zijn de hoogste niveaus sinds 2014, na drone-aanvallen op de olie-industrie in Abu Dhabi door Jemenitische rebellen.

De euro/dollar noteerde op 1,1342, iets opverend na een sterke daling op dinsdag. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,1323 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Bedrijven die voorbeurs met resultaten komen zijn Morgan Stanley, Bank of America en U.S. Bancorp, drie grote banken. Ook UnitedHealth Group en Procter en Gamble zijn twee bekend bedrijven op de ochtendagenda voor Wall Street. United Airlines en aluminiumreus Alcoa volgen nabeurs.

Vrachtvervoerder JB Hunt heeft in december een speciale bonus van 11 miljoen dollar betaald aan zijn medewerkers in de frontlinie. Het bedrijf investeert in zijn medewerkers, nu de markt voor chauffeurs, trucks en aanhangwagens zeer krap is. Het investeringsdoel van 1 miljard dollar werd vorig jaar niet gehaald, vooral door vertragingen in de aanvoerketen.

Het aandeel Sony daalde hard na het nieuws van de overname van Activision Blizzard door Microsoft op dinsdag, omdat hierdoor een grote concurrent dreigt te ontstaan. Grote games als Call of Duty en World of Warcraft zouden hierdoor samengaan met het Xbox-platform van Microsoft.

Slotstanden

Wall Street sloot dinsdag met zware verliezen. De S&P500-index daalde 1,8 procent tot 4.577,11 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde zelfs 2,6 procent in en sloot op 14.506,90 punten. De Dow Jones-index verloor 1,5 procent tot 35.368,47 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Microsoft Corp

*

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!