Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Futures voorspellen lagere opening Wall Street

Futures voorspellen lagere opening Wall Street
18 jan 2022 om 12:41

De Amerikaanse futures voorspellen dinsdag een lagere opening voor Wall Street. Rond lunchtijd staat de S&P 500-future 1,2 procent lager en die op de Nasdaq zelfs 1,7 procent in het rood.

Beleggers in New York komen terug van een lang weekend. Maandag bleef de beursvloer leeg met de viering van Martin Luther King Day, een federale feestdag in de Verenigde Staten.

Dinsdag lijkt het sentiment vooral te draaien om rentevrees, met de Amerikaanse tienjaarsrente die op een precorona niveau staat van 1,83 procent.

“Amerikaanse futures staan in het rood te midden van een stijging van de obligatierentes, waarbij beleggers zich schrap zetten voor vier renteverhogingen door de Federal Reserve dit jaar om de inflatie terug te dringen”, aldus analist Lukman Otunuga van broker FXTM.

De Chinese president Xi Jinping sprak zich tijdens het virtuele World Economic Forum uit tegen renteverhogingen door de Fed.

“Als grote economieën op de rem trappen of een U-bocht maken in hun monetaire beleid, leidt dat tot een serieus negatief spillover-effect. Dat zal uitdagingen geven voor de mondiale economische en financiële stabiliteit en opkomende economieën zullen hiervan de meeste pijn voelen”, aldus de Chinese leider.

Waar de Fed zijn verruimende monetaire beleid de komende maanden agressief lijkt te gaan afbouwen, is de People’s Bank of China nog altijd accommoderend en verlaagde het maandag nog twee beleidsrentes met 10 basispunten.

Volgens analist Otunuga zullen de aandelenmarkten nu de focus gaan leggen op de kwartaalcijfers, in de hoop dat die richting geven.

Op macro-economisch vlak staan dinsdag in de VS de Empire State index over de industrie rond New York op het programma en het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers.

De olieprijs is dinsdag gestegen tot het hoogste niveau in ruim 7 jaar, te midden van geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten waar door Iran gesteunde rebellen in Jemen drone-aanvallen hebben uitgevoerd op de Verenigde Arabische Emiraten.

Een vat West Texas Intermediate werd dinsdag aan het eind van de ochtend ruim een procent duurder op ruim 85 dollar, het hoogste niveau sinds oktober 2014. Brent kostte bijna 88 dollar en daarmee zo’n 1,5 procent duurder, eveneens het hoogste prijspeil in ruim 7 jaar.

De euro/dollar noteert rond lunchtijd op 1,1391.

Bedrijfsnieuws

Het cijferseizoen gaat deze week verder. Goldman Sachs opent dinsdagmiddag de boeken.

De komende dagen volgen onder meer Bank of America, Morgan Stanley, Procter & Gamble en Netflix.

Slotstanden vrijdag

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag na een eindsprint alsnog overwegend hoger gesloten, met een aardige winst voor de Nasdaq. De techindex sloot 0,6 procent hoger op 14.893,75 punten. De S&P 500 werkte een verlies weg en sloot 0,1 procent hoger op 4.662,85 punten, terwijl de Dow Jones index 0,6 procent verloor tot 35.911,81 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Goldman Sachs

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.