Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen hoger rond middaguur

Europese beurzen hoger rond middaguur
12 jan 2022 om 12:13

De Europese beurzen noteerden woensdag hoger in afwachting van de Amerikaanse inflatiedata over de laatste maand van 2021.    

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde woensdag rond het middaguur een plus van 0,5 procent op 483,30 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,4 procent naar 16.011,90 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 0,6 procent met een stand van 7.223,68 punten. De Britse FTSE steeg woensdag 0,8 procent naar 7.548,19 punten.

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve heeft dinsdag een zachte landing voor de Amerikaanse economie geschetst. Volgens hem hoeft de arbeidsmarkt geen schade op te lopen door de aanstaande renteverhogingen. 

De Fed kan volgens hoofdeconoom Bernard Keppenne van CBC Banque ook niet anders dan ingrijpen. En dat is wat voorzitter Powell dinsdag voor de Amerikaanse Senaat ook duidelijk heeft gemaakt. De boodschap dat de Fed niet overhaast te werk gaat, zorgde evenwel voor geruststelling, aldus Keppenne. 

Vandaag is de inflatie in de VS het belangrijkste cijfer van de dag. Op maandbasis wordt door economen gerekend op 0,4 procent en op jaarbasis op 7,0 procent. Zonder de invloed van de prijsontwikkeling van vers voedsel en energie ligt de verwachting op maandbasis op een stijging met 0,5 procent en op jaarbasis op 5,4 procent.

Olie noteerde woensdag hoger. Een februari-future West Texas Intermediate noteerde 0,5 procent in het groen op 81,67 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 84,02 dollar werd betaald, een stijging van 0,4 procent. Vanmiddag staan de Amerikaanse olievoorraden nog op de agenda.

De euro/dollar noteerde op 1,1357. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1364 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1368 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Philips gaf woensdag een stevige winstwaarschuwing. Analisten hadden wel op tegendwind in het vierde kwartaal gerekend, maar niet dat die zo sterk zou zijn. De koers van het aandeel noteerde 14 procent lager.

De update van Just Eat Takeaway liet zoals verwacht een groeivertraging zien. Maar in tegenstelling tot Philips was de boodschap van de maaltijdbezorger volgens ING juist iets minder erg dan gevreesd. De koers van het aandeel won 3,7 procent.
 
In Parijs was de sterkste koersstijging voor het aandeel ArcelorMittal, dat 3,6 procent won. In Frankfurt ging die eer naar het aandeel RWE met een koersstijging van 2,7 procent.

In zowel Parijs als Frankfurt noteerden zeventien aandelen onder de slotkoers van dinsdag. In Parijs was dit onder aanvoering van het aandeel Renault dat 2,4 procent inleverde, en in Frankfurt onder aanvoering van het aandeel Continental, waar 1,3 procent beurswaarde verloren ging.  

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag vermoedelijk een iets hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het groen.

De S&P 500 sloot dinsdag 0,9 procent hoger op 4.713,07 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,4 procent tot 15.153,45 punten. De Dow Jones-index kreeg er 0,5 procent bij op 36.252,02 punten. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.