Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Cryptomunten populair bij jongeren

Cryptomunten populair bij jongeren
10 jan 2022 om 14:55

Het zal niemand ontgaan zijn: beleggen is in opkomst. Zeker onder jongeren. Maar liefst 42% van de jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar belegt, blijkt uit onderzoek van Rabobank en Nibud.

Traditionele beleggingen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen zijn favoriet (31%) onder deze doelgroep. Ruim een kwart (27%) is echter ook in het bezit van cryptovaluta, zoals de bitcoin. 10% van de jongvolwassen belegt zelfs alleen in cryptovaluta en heeft geen andere traditionele beleggingen.

De jongeren die alleen in cryptocurrency beleggen doen dat vooral om vermogen op te bouwen (77%), maar wijzen ook op de hobbymatige kant (62%) van beleggen. Van de jongvolwassenen die alleen in cryptovaluta investeren, vindt 58% dit een goede manier om vermogen op te bouwen. Tegelijkertijd acht het merendeel (54%) van de jongeren de crypto’s risicovol. Daarnaast vindt 87% van de cryptobeleggers dat je alleen moet beleggen met geld dat je kunt missen.

Weinig kennis

Daarmee lijken de cryptobeleggers zich goed bewust te zijn van de risico’s van deze nieuwe beleggingscategorie. Maar hun algemene kennis over beleggen en risicospreiding laat te wensen over. De onderzoekers legden de jongvolwassenen de volgende stelling voor: ‘Een aandeel van één bedrijf geeft normaal gesproken een zekerder rendement dan een aandelenfonds’.

Van de jongeren die enkel crypto in hun portefeuille hebben, wist maar liefst 47% het antwoord niet. 18% gaf aan dat de stelling waar is. Slechts 34% gaf het juiste antwoord: ‘niet waar’. Onder de jongvolwassenen die alleen in traditionele activa beleggen gaf 57% het juiste antwoord. Opmerkelijk, want 58% van de jongvolwassenen vindt dat je alleen moet beleggen als je hier veel van weet. Hier laten de jongeren dus een steekje vallen.

Overigens zijn cryptomunten niet alleen populair om vermogen op te bouwen, ook als online betaalmiddel zijn ze in opkomst. Zo bieden steeds meer online casino’s de mogelijkheid om met bijvoorbeeld de bitcoin te betalen. Dit illustreert de snelle opkomst van digitale munten als betaalmiddel op het internet.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.