Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Schnabel: oplopende energieprijzen dwingen centrale banken mogelijk tot actie

Schnabel: oplopende energieprijzen dwingen centrale banken mogelijk tot actie
9 jan 2022 om 17:23

Stijgende energieprijzen kunnen de Europese Centrale Bank ertoe dwingen om in actie te komen om de inflatie te temperen. Dit zei bestuurder Isabel Schnabel van de ECB dit weekend tijdens een speech op de American Finance Association 2022 Virtual Annual Meeting.

Schnabel merkte op dat de wereldwijde economie afgelopen jaar werd geraakt door een “grote energiecrisis”, nadat de olie- en gasprijzen hard opliepen toen de economieën weer heropenden na de lockdowns.

De bestuurder van de ECB zei dat snel oplopende energieprijzen geen onbekend fenomeen zijn. Echter waar die prijzen in het verleden vaak net zo snel weer daalden, vreest Schnabel dat dit nu wel eens anders kan zijn. “De noodzaak om de strijd tegen klimaatverandering op te voeren, kan betekenen dat de prijzen van fossiele brandstoffen nu niet alleen hoog moeten blijven, maar zelfs moeten blijven stijgen om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen”, aldus Schnabel. Dan moeten de meest kwetsbaren alleen wel worden beschermd, voegde zij toe.

En de centrale banken moeten volgens Schnabel op hun beurt bekijken welke risico’s dit met zich meebrengt voor de prijsstabiliteit en of de stijgende energieprijzen “een aanvaardbare” impact hebben op de totale inflatie. Er zijn volgens Schnabel gevallen waarin de centrale banken niet langer de hoge energieprijzen kunnen negeren.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.