Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen overwegend lager gesloten

Europese beurzen overwegend lager gesloten
7 jan 2022 om 18:36

De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend lager gesloten. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 486,25 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,7 procent op 15.947,74 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,4 procent op 7.219,48 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,5 procent hoger op 7.485,28 punten.

Het zwaartepunt van de handelsdag lag vrijdag bij de publicatie van het Amerikaans banenrapport. Uit de data van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat de werkgelegenheid in de VS in december veel minder sterk is gegroeid dan vooraf gedacht.

Het aantal banen steeg met 199.000 banen, terwijl de markt rekende op een stijging met ruim 400.000 banen. De werkloosheid daalde van 4,2 procent naar 3,9 procent, terwijl het uurloon in december op jaarbasis met 4,7 procent steeg.

“Banenkrapte verhoogt de druk op de Fed om de rente te verhogen”, zei ING. “De Amerikaanse economie voegde in december minder banen toe dan verwacht, omdat werkgevers door een gebrek aan arbeidskrachten op zoek waren naar personeel. Met een werkloosheidspercentage van 4 procent en een toenemende loondruk lijkt de Fed snel te reageren”, aldus ING.

De aandelen kwamen deze week onder druk te staan, nadat de notulen van de Federal Reserve bevestigde dat de Amerikaanse centrale bank van plan is de stimuleringsmaatregelen af te bouwen en dit waarschijnlijk eerder en sneller zal doen dan eerder gepland, vanwege de hoge inflatie.

“Alles wat er deze week op de markt is gebeurd, draaide om verwachtingen over hoe snel de Fed zijn beleid gaat aanscherpen”, zei marktanalist Fahad Kamal van Kleinwort Hambros.

“Dit is een overgangsjaar waarin we van recordbeleidsondersteuning naar daadwerkelijke verkrapping gaan. Er zal een enorme volatiliteit zijn als we erachter komen hoe we in dit paradigma moeten werken”, zei hij.

Op macro-economisch vlak bleek uit voorlopige cijfers dat de inflatie in de eurozone in december uitkwam op 5,0 procent. In november was dit 4,9 procent en in oktober 4,1 procent. De verwachting van economen voor december lag op 4,7 procent. Bovendien verslechterde het consumentenvertrouwen in de regio, zoals al eerder bleek uit voorlopige cijfers.

De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in november gestegen. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 1,0 procent. Op jaarbasis stegen de detailhandelsverkopen met 7,8 procent.

Zowel de Franse industriële productie als de Duitse industriële productie zijn in november onverwacht gedaald. 

De Duitse export is in november gestegen met 1,7 procent op maandbasis toe. De import steeg met 3,3 procent. De Duitse handelsbalans, of de som van exporten en importen, kwam in november uit op een overschot van 12,0 miljard euro.

De euro/dollar noteerde op 1,1341. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1292 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1291 op de borden. 

Olie noteerde vrijdag tot 0,5 procent lager.    

Bedrijfsnieuws

Shell is positief gestemd over de gasontwikkelingen, maar de gasproductie stond wel onder druk door onverwacht onderhoud. Shell besloot daarnaast op 31 december om de resterende opbrengst van de verkoop van het Permian Basin aan ConocoPhilips van 5,5 miljard dollar aan te wenden voor het inkopen van eigen aandelen. Shell zei dat dit nog bovenop de reguliere uitkeringen zal zijn van 20 tot 30 procent van de kasstroom. ING sprak van een zwak vierde kwartaal voor de energiereus. Het aandeel steeg 1,0 procent.

In Parijs won STMicroelectronics 3,5 procent na een update over het afgelopen kwartaal. De omzet steeg in het vierde kwartaal op jaarbasis van 3,24 miljard naar 3,56 miljard dollar. Zelf rekende STMicroelectronics op een omzet van 3,4 miljard dollar. Ook andere chipaandelen stegen, waaronder Melexis met 0,7 procent in Brussel en ASML met 1,0 procent in Amsterdam. Infineon Technologies won 1,7 procent in Frankfurt.

InPost heeft in het vierde kwartaal een recordaantal van 180 miljoen pakketten afgeleverd, hetgeen een stijging betekent van 71 procent op jaarbasis. Verder liet InPost weten 20,000 kluisjes te hebben geïnstalleerd en dat is aan de bovenkant van de afgegeven outlook voor heel 2021. Toch reageerden beleggers niet enthousiast. Het aandeel verloor 14,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent lager op 4.679,11 punten. De Dow Jones index noteerde vlak en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,9 procent in het rood.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.