Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Spaanse inflatie stijgt in snelste tempo sinds 1992

Spaanse inflatie stijgt in snelste tempo sinds 1992
30 dec 2021 om 09:03

MADRID (ANP) – Het leven in Spanje is in december in doorsnee bijna 7 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee is de inflatie deze maand in het snelste tempo gestegen sinds 1992. Vooral voor eten en elektriciteit moest fors meer worden betaald.

Door de stijgende energieprijzen worden Spaanse huishoudens op kosten gejaagd. Spanje is de op drie na grootste economie van de eurozone. De consumentenprijzen stegen ook meer dan de 5,7 procent die door kenners werd voorzien.

Door de hoge prijsstijgingen in verschillende landen in de eurozone, waaronder dus ook Spanje, wordt het er voor de Europese Centrale Bank (ECB) niet gemakkelijker op om consumenten ervan te overtuigen dat de hoge inflatie tijdelijk is. De inflatiedoelstelling van de ECB ligt op 2 procent. Onder anderen ECB-preses Christine Lagarde wees er meermaals op dat de inflatiepiek zou wegebben. Voor 2023 en 2024 gaat de centrale bank uit van een inflatie van 1,8 procent.

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) schat de risico’s op een hardnekkige inflatie iets zwaarder in dan de ECB, zo zei hij tegen Trouw. Volgens hem is het goed mogelijk dat de geldontwaarding de komende jaren boven de 2 procent zal blijven. Volgens Knot worden sommige prijsopstuwende effecten een beetje onderschat in de ramingen van de ECB. “Nieuwe virusvarianten zullen de problemen eerder doen toenemen dan dat ze de inflatie zullen afremmen”, stelt hij. Dat de prijzen nu zo hard stijgen komt ook deels door eerdere lockdowns.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.