AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP donderdag, 30 december 2021 17:16

Geldbelangen dient klacht in tegen directieleden Crédit Agricole

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Abn Amro, ING,

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Geldbelangen heeft bij Tuchtrecht Banken een klacht ingediend tegen twee directieleden van de Nederlandse tak van Crédit Agricole. De claimstichting vindt dat de bank het uitbetalen van extra compensatie frustreert van klanten die onder meer voor 2008 al te veel rente betaalden op hun doorlopend krediet.

Geldbelangen staat zo'n tachtig klanten bij van Interbank, een onderdeel van Crédit Agricole, net als Ribank en De Nederlandse Voorschotbank. Eind oktober leed Interbank nog een nederlaag bij klachteninstituut Kifid in de slepende zaak over doorlopende kredieten. Het onderdeel van Crédit Agricole tekende beroep aan tegen extra compensatie die Kifid benadeelde klanten afgelopen voorjaar toewees. Het klachteninstituut vond dat dit beroep niet kon worden behandeld omdat het weinig impact zou hebben op de financiële sector als geheel.

Net als andere banken hield Interbank de rente bij een doorlopend krediet met variabele tarieven jarenlang hoog terwijl de marktrentes omlaaggingen. Kifid oordeelde vorig jaar daarom dat de kredietverstrekker de verschuldigde rente opnieuw moest berekenen en te veel betaalde rente moest terugbetalen. Maar daarmee was de zaak nog niet afgelopen. Kritische klanten vonden dat de compensatie te laag was, omdat Interbank voor de periode voorafgaand aan 2008 met een fictieve rente rekende. Kifid ging in die klacht mee en beval Interbank het verschuldigde bedrag opnieuw te berekenen.

Extra vergoeding

Het levert gedupeerde klanten naar schatting van Geldbelangen 6000 euro extra vergoeding op. Volgens de stichting frustreert Crédit Agricole de zaak echter, doordat alle gedupeerden afzonderlijk een klachtenprocedure moeten doorlopen om de extra compensatie te krijgen. "Dat kost het Kifid en Geldbelangen onnodig veel tijd en geld", zegt voorzitter Rob Goedhart van de stichting.

Meerdere banken, bijvoorbeeld ABN AMRO en ING, hebben laten weten met compensatie te komen wegens te veel gerekende rente. Ook op de andere regelingen is kritiek. Geldbelangen waarschuwde al dat de regeling van ABN AMRO tekortschiet. Adriaan de Gier van belangenorganisatie Qollect stelde eerder zich eraan te ergeren dat ING niet met een vergoeding komt voor te veel betaalde rente bij bijvoorbeeld hypotheken en zakelijke klanten. In werkelijkheid zou de schade die de banken hebben veroorzaakt nog veel hoger zijn. Als de banken niet voldoende over de brug komen, wil De Gier dit voor de rechter uitvechten.


De koers van het aandeel Abn Amro noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel ING noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Nederland, Abn-amro-bank-n-v, Ing-bank, Doorlopend-krediet, Hypothecaire-lening, Credit-agricole


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

januari 30, 2023

GALAPAGOS “Wacht op wit” – 30jan23

januari 30, 2023

Gaan aandelen Unilever weer stijgen?

januari 30, 2023

Philips trapt drukke beursweek af | 30 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 29, 2023

Aandeel ASML is goedkoop

Het laatste beursnieuws

updates

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
30 jan 14:37 Nico Inberg

Philips krijgt het voordeel van de twijfel

30 jan 13:49 Redactie

(Video) Beursupdate Nico: Philips, ASML, de Fed + Unilever

30 jan 10:28 Cees Smit

Column: Cijfers, Cijfers en nog eens…