Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beurswinnaars 2021 in kopgroep AEX op laatste volle handelsdag

Beurswinnaars 2021 in kopgroep AEX op laatste volle handelsdag
30 dec 2021 om 11:31

AMSTERDAM (ANP) – De chipbedrijven ASML, ASMI en Besi, de grote winnaars van dit beursjaar, stonden ook donderdag in de kopgroep van de AEX-index, die een kleine winst liet zien. De grote verliezer van 2021, maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, stond juist onderaan. De laatste volle handelsdag van het jaar verliep verder zeer rustig. Vrijdag wordt er op het Damrak nog een halve dag gehandeld vanwege de viering van oudejaarsavond. In Duitsland wordt donderdag het beursjaar al afgesloten.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent hoger op 798,22 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 1075,67 punten. Frankfurt en Londen bleven vrijwel vlak. Parijs klom 0,1 procent. De Duitse DAX en de Londense FTSE-index koersen af op een jaarwinst van zo’n 15 procent. De Franse CAC40-index en de AEX in Amsterdam zijn dit jaar bijna 30 procent gestegen.

ASML, ASMI en Besi klommen tot 1,4 procent. De chipbedrijven profiteerden dit jaar van de sterke vraag naar chips en de tekorten in de sector. Beleggers verwerkten daarnaast het nieuws dat de corona-uitbraak rond de Chinese miljoenenstad Xi’an de chipproductie raakt. De Amerikaanse chipmaker Micron Technology, dat een belangrijke testlocatie en assemblagevestiging heeft in de stad, waarschuwde voor mogelijke vertraging bij leveringen als gevolg van de lokale lockdown.

Just Eat

Just Eat Takeaway zakte 1,8 procent. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl raakte dit jaar zo’n 50 procent aan beurswaarde kwijt. In 2020, het eerste jaar van de coronapandemie, behoorde de maaltijdbezorger nog tot de favorieten op de beurs doordat mensen vanwege het vele thuiszitten en de sluiting van restaurants meer eten lieten bezorgen.

In de MidKap ging laadpalenfabrikant Alfen aan kop met een winst van bijna 3 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM sloot de rij met een verlies van ruim 2 procent.

Stijging Wereldhave

Wereldhave steeg dik 2 procent na een handelsbericht. Het vastgoedfonds verklaarde in het laatste kwartaal van 2021 een sterke opleving van de verhuuractiviteit te zien. Het bedrijf verlengde bestaande huurovereenkomsten met een aantal belangrijke huurders, waaronder kledingketen C&A. Ook opent HEMA eind dit jaar het concept “HEMA keuken” in het winkelcentrum De Koperwiek in Capelle aan den IJssel, dat eigendom is van Wereldhave.

De euro was 1,1310 dollar waard, tegen 1,1343 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 75,99 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 78,74 dollar per vat.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.