AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP dinsdag, 28 december 2021 08:32

AEX-index koerst nagenoeg vlak, Prosus sterkste daler

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25,

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is dinsdag nagenoeg vlak aan de handelsdag begonnen. De leidende index, die maandag met winst sloot, maakt daarmee voorlopig een stop in zijn opmars richting de 800 punten. De hoofdgraadmeter in Amsterdam brak in september dit jaar voor het eerst door die grens heen. Het oplopend aantal besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus wereldwijd maakt beleggers voorzichtig. Techinvesteerder Prosus was de sterkste daler in de AEX.

Prosus verloor 2,2 procent in navolging van het koersverlies van de Chinese techonderneming Tencent in Hongkong waar het in Amsterdam genoteerde bedrijf een groot belang in heeft. Beijing is almaar bezig het toezicht op onder andere de techsector aan te scherpen. Zo worden nu beursgangen van Chinese bedrijven buiten China verder aan banden gelegd.

De AEX-index stond na een paar minuten handelen vlak op 797,55 punten. De graadmeter werd aangevoerd door zorgtechnologieconcern Philips dat 1,1 procent aan beurswaarde won. Ook chiptoeleverancier ASMI stond in de kopgroep met een winst van bijna 1 procent.

Air France-KLM

In de MidKap stond Air France-KLM bij de sterkste stijgers. De luchtvaartsector in zijn geheel staat in de schijnwerpers nu door de omikronvariant vluchtschema's wereldwijd in de war worden geschopt. Piloten, stewardessen en ander personeel hebben zich ziek gemeld of moesten in quarantaine na blootstelling aan corona. De Duitse luchtvaartreus Lufthansa, die 0,7 procent hoger noteerde in Frankfurt, is een van de maatschappijen die het hardst door de problemen wordt geraakt. De impact bij KLM is vooralsnog gering.

PostNL noteerde 0,5 procent hoger. Het postbedrijf wordt door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) niet bestraft omdat het bedrijf in het coronajaar 2020 te veel post te laat heeft bezorgd. Volgens de toezichthouder was er door corona sprake van overmacht en worden er geen maatregelen genomen.

Olieprijzen

De MidKap stond in de vroege handel 0,2 procent hoger op 1068,15 punten. In Frankfurt en Parijs stonden plussen tot 0,2 procent op de borden. De handel is traditiegetrouw dun in de laatste week van het jaar. Veel beleggers zijn vrij vanwege de feestdagen en in Londen blijft de beurs net als maandag ook dinsdag dicht omdat Kerstmis in het weekend viel.

Een vat Amerikaanse olie was 0,1 procent meer waard op 75,67 dollar. Brentolie werd een fractie goedkoper op 78,57 dollar per vat. De euro was 1,1322 dollar waard, tegen 1,1331 bij het slot van de Europese beurzen op maandag.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Air-france-klm, Tencent, Europa-werelddeel, Peking, Duitsland, Verenigde-staten, Hongkong, Amsterdam


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

november 28, 2022

PROSUS stierenrun

november 28, 2022

Gaan aandelen Galapagos weer stijgen?

november 28, 2022

Webinar: Het nieuwe aandelenelftal van Nico & Albert

november 28, 2022

Onrust in China | 28 november 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

 • 13 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 03 januari

  De technische visie van Edward Loef op 2023

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
28 nov 11:55 Cees Smit

Column: Petje 750 in de AEX

28 nov 10:17 Redactie

LIVESHOW: 11 aandelen voor 2023

24 nov 17:07 Nico Inberg

Geen verplicht bod op PostNL