Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Geplaagd Chinees vastgoedconcern maakt haast met levering huizen

Geplaagd Chinees vastgoedconcern maakt haast met levering huizen
27 dec 2021 om 06:49

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De door schulden geplaagde Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande zal in december bijna vier keer meer woningen aan kopers afleveren dan in de drie maanden daarvoor. Dat heeft de bestuursvoorzitter van het concern dat gebukt gaat onder een schuld van omgerekend circa 260 miljard euro gezegd. Evergrande doet er ook alles aan om obligatiehouders en investeerders terug te betalen.

Evergrande, dat deze maand een grote betaling miste, waarschuwde eerder al dat het bedrijf waarschijnlijk niet genoeg geld heeft om al zijn schulden te kunnen blijven betalen. Het concern gaf daarbij aan met zijn buitenlandse schuldeisers te praten om zijn schulden te herstructureren. Maar het bedrijf blijft volhouden dat het in staat is om tienduizenden wooneenheden te voltooien en dat het in staat is om sommige schulden te betalen.

Evergrande zal volgens voorzitter Xu Jiayin, die ook wel bekend staat onder zijn Kantonese naam Hui Ka Yan, deze maand 39.000 eenheden leveren. De woningen zijn verdeeld over 115 projecten. Daarbij verzekerde hij dat niemand binnen de organisatie zal verslappen. De vastgoedontwikkelaar heeft altijd volgehouden dat het onvoltooide projecten zou afmaken.

Eerder lukte het Evergrande niet om leveranciers en aannemers te betalen. De schuldencrisis leidde in september tot aanhoudende protesten van huizenkopers en investeerders bij het hoofdkantoor van de onderneming in Shenzhen. Sindsdien heeft het bedrijf geprobeerd bezittingen van de hand te doen en belangen in andere bedrijven af te bouwen. Ook heeft de bestuursvoorzitter zelf een deel van de schulden op zich genomen.

De dreiging van het omvallen van Evergrande zorgde eerder dit jaar nog voor onrust op de financiële markten. Omdat het concern een zeer grote speler is op de Chinese vastgoedmarkt werd gevreesd dat een bankroet van het bedrijf ook de hele Chinese economie zou schaden.

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!