Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

FNV naar rechter om nabetaling voor ex-bezorgers Deliveroo

FNV naar rechter om nabetaling voor ex-bezorgers Deliveroo
24 dec 2021 om 16:03

UTRECHT (ANP) – Vakbond FNV stapt naar de rechter om namens voormalige medewerkers van maaltijdbezorger Deliveroo een nabetaling te eisen. Onlangs oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dat het bedrijf zijn bezorgers volgens de cao beroepsgoederenvervoer moet betalen. FNV wil er nu voor zorgen dat mensen die het betreft nog krijgen waar ze recht op hebben.

Het gaat in eerste instantie om twaalf ex-bezorgers. Maar volgens FNV zijn er nog meer claims in voorbereiding. De mensen om wie het gaat, werkten in de periode 2015 tot medio 2018 in loondienst bij Deliveroo en verdienden toen rond het minimumloon.

FNV voert al langer een juridische strijd tegen de ‘schijnconstructies’ bij platformbedrijven als Deliveroo. Eerder oordeelde het hof reeds dat de maaltijdbezorgers werknemers zijn en geen zzp’ers, zoals Deliveroo beweerde. In de recente cao-kwestie betoogde Deliveroo onder meer dat alleen gemotoriseerd vervoer onder de cao beroepsgoederenvervoer zou moeten vallen, en bezorging per fiets niet. Maar daar ging het hof niet in mee.

Deliveroo vindt het nog altijd “niet gepast” om de cao voor beroepsgoederenvervoer toe te passen. Direct na de recente uitspraak zei het bedrijf al te overwegen om nog verder in beroep te gaan. De afspraken voor de transportsector zouden namelijk moeilijk toe te passen zijn voor het werk van een maaltijdbezorger, die op aanvraag ritjes maakt en volgens Deliveroo van flexibiliteit houdt.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.