Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

CBS: sterkste stijging hypotheekschuld sinds najaar 2007

CBS: sterkste stijging hypotheekschuld sinds najaar 2007
24 dec 2021 om 05:57

DEN HAAG (ANP) - De hypotheekschuld in Nederland is in het derde kwartaal van dit jaar op kwartaalbasis met 10,9 miljard euro toegenomen. Dat betekent de sterkste stijging sinds het derde kwartaal van 2007. In totaal staat er nu 775,6 miljard euro aan hypotheken open, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Doordat de economie harder groeide dan de woninghypotheken namen de schulden als percentage van het bruto binnenlands product wel af. Die ging van 92,7 procent in het tweede kwartaal dit jaar naar 92,2 procent in het derde kwartaal.

Volgens het statistiekbureau stegen de inkomens van huishoudens eveneens. Het zogeheten reëel beschikbaar inkomen van huishoudens lag in het derde kwartaal van dit jaar 2,9 procent hoger dan een jaar eerder. De toename is voornamelijk te danken aan hogere lonen voor werknemers. Maar het CBS kijkt er voor dit cijfer ook naar wat je voor je geld kan kopen. Daarom worden de inkomsten van mensen gecorrigeerd voor prijsstijgingen.

De totale beloning van werknemers groeide met 4,8 procent. Het aantal banen was 3 procent hoger en het aantal gewerkte uren groeide met 4,3 procent. De cao-loonstijging kwam op 1,9 procent uit.

Verder ziet het CBS een stijging van het totaal aan ontvangen uitkeringen. Dat kwam vooral doordat er meer AOW-uitkeringen werden uitgekeerd. Verder was het bedrag dat gemoeid was met sociale voorzieningen hoger, vooral doordat er meer studiefinanciering werd ontvangen. Huishoudens betaalden verder 3,7 procent meer belastingen en sociale premies.

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!