Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs stijgt licht op verkorte handelsdag

Amsterdamse beurs stijgt licht op verkorte handelsdag
24 dec 2021 om 08:51

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs ging vrijdag licht omhoog tijdens een verkorte handelssessie. Vanwege kerstavond sluiten de markten van beursuitbater Euronext, waaronder die in Amsterdam en Parijs, om 14.00 uur hun deuren. De beurs in Londen gaat om 13.30 uur dicht en de markten in Frankfurt, Milaan, Madrid en Zürich zijn gesloten. Ook op Wall Street hebben beleggers een lang kerstweekend.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent in de plus op 792,76 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 1056,72 punten. De beurs in Parijs daalde een fractie en Londen won 0,2 procent.

De beurzen lieten de afgelopen dagen een sterk herstel zien na de aanvankelijke schrik over de omikronvariant. Op Wall Street sloot de S&P 500 donderdag zelfs weer op een recordniveau. Hoewel de nieuwe variant besmettelijker is dan de deltavariant lijken mensen na een besmetting met omikron beduidend minder risico te lopen op een ziekenhuisopname dan na een besmetting met delta, blijkt uit onderzoek van de Britse gezondheidsdienst UKHSA. Ook beleggers lijken erop te gokken dat de economische impact van omikron meevalt.

Aegon

Verzekeraar Aegon was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 0,8 procent. Uitzender Randstad stond onderaan met een min van 0,6 procent. Philips verloor 0,2 procent. Het zorgtechnologiebedrijf won een dag eerder nog ruim 2 procent dankzij een goed ontvangen update over zijn slaapapneuapparaten. Begin dit jaar maakte Philips bekend de apparaten te gaan terugroepen vanwege isolatieschuim dat gevaarlijk zou kunnen zijn voor patiënten.

In de MidKap stond Air France-KLM onderaan met een min van 0,7 procent. Beleggers verwerkten de berichten uit de Verenigde Staten dat United Airlines en Delta Air Lines samen ruim tweehonderd vluchten op kerstavond hebben geannuleerd. Als reden geven de luchtvaartmaatschappijen de omikronvariant op die bij veel bemanningsleden voor besmettingen heeft gezorgd. Fitnessketen Basic-Fit ging aan kop met een winst van 1,8 procent.

Sligro

Bij de kleinere bedrijven dikte Sligro 4 procent aan. Analisten van Degroof Petercam verhoogden het advies voor het groothandelsbedrijf. Veon daalde 0,3 procent. Het Russische telecomconcern, dat een notering heeft op het Damrak, liet weten twee nieuwe kredietfaciliteiten te hebben afgesloten voor omgerekend 1,1 miljard euro.

De euro was 1,1331 dollar waard, tegen 1,1315 dollar een dag eerder. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 76,22 dollar per vat. De Amerikaanse oliemarkt was gesloten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.