Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street met record de feestdagen in

Wall Street met record de feestdagen in
23 dec 2021 om 22:07

De Amerikaanse beurzen zijn in feeststemming het kerstweekend ingegaan. De S&P 500 steeg donderdag 0,6 procent en eindigde daarmee op de hoogste stand ooit van 4.725,79 punten. De Dow Jones index won 0,6 procent op 35.950,56 punten en de Nasdaq eindigde 0,9 procent in de plus op 15.653,37 punten.

Op weekbasis stegen de drie grote indexen in deze verkorte handelsweek zo’n 2 tot 3 procent.

Beleggers trokken zich op aan positieve macrodata en bemoedigend nieuws rond de omikronvariant van het coronavirus. Nieuwe onderzoeksdata suggereren dat mensen die besmet zijn met de omikronvariant een aanzienlijk lager risico lopen om in het ziekenhuis te worden opgenomen dan degenen die eerdere varianten van het virus opliepen.

Zorgen over de stijgende inflatie en de impact ervan op de economische groei blijven voor het nieuwe jaar wel een risicofactor.

Donderdag werd bekend dat de PCE kerninflatie, de belangrijkste inflatiegraadmeter voor de Fed in november is uitgekomen op 4,7 procent, tegen 4,2 procent in oktober en boven de verwachte 4,5 procent. 

Inflatie zal ook begin 2022 een bron van zorg blijven, denkt Peter Cardillo van Spartan. “In het tweede kwartaal van 2022 zal de inflatie afzwakken”, aldus de marktkenner. Cardillo verwacht ook dat de Fed koers houdt terwijl de Amerikaanse arbeidsmarkt verder herstelt.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat de persoonlijke inkomens van Amerikanen in november met 0,4 procent zijn gestegen en de bestedingen met 0,6 procent. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is vorige week stabiel gebleven op 205.000 aanvragen.

De nieuwe orders voor duurzame goederen in de VS zijn in november op maandbasis gestegen met 2,5 procent. De nieuwe woningverkopen in de VS stegen in november met 12,4 procent op maandbasis, terwijl op jaarbasis sprake was van een daling met 14 procent.

Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan kwam in december uit op 70,6, ten opzichte van 67,4 in november.
 
De euro/dollar noteerde donderdagavond op 1,1335. De olieprijs steeg verder. Bij een settlement van 73,79 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,4 procent duurder. Vrijdag is de oliemarkt net als Wall Street gesloten.

Berichten dat het ziekteverloop van de omikronvariant van het coronavirus mogelijk milder is dat die bij eerdere mutaties, werd ook door de oliemarkten positief ontvangen. Dit maakt de kans kleiner dat grote landen weer in lockdown moeten, wat ongunstig zou zijn voor de vraag naar olie. 

Bedrijfsnieuws

De U.S. Food and Drug Administration heeft de coronapil van Merck en zijn samenwerkingspartner Ridgeback voorwaardelijk goedgekeurd. Dit werd donderdag bekend.

De pil mag van de Amerikaanse toezichthouder alleen als behandeling tegen het coronavirus worden ingezet “wanneer alternatieve Covid-19 behandelingen die zijn goedgekeurd door de FDA niet toegankelijk of klinisch gepast zijn.” Ook mag de coronapil van Merck, molnupiravir, alleen toegediend worden aan volwassenen die positief getest zijn op het virus en een hoog risico lopen om ernstig ziek te worden.

Woensdag kreeg de coronapil van Pfizer, paxlovid, al groen licht om voorgeschreven te worden aan tieners en volwassen die een hoog risico lopen op een ernstig ziekteverloop, maar verdere beperkingen legde de FDA niet op. Merck daalde licht. Pfizer verloor ongeveer een procent.

Citigroup steeg meer dan een procent. De bank verkoopt zijn consumentenbank in de Filippijnen aan een lokale partij. De markt interpreteert de verkoop als een signaal dat de bank doorzet met zijn strategie om de meeste van zijn retailactiviteiten in Azië stop te zetten.

De Federal Aviation Administration heeft oplossingen voorgesteld om te voorkomen dat de motorkappen van bepaalde Boeing 777-vliegtuigen uit elkaar vallen, zoals eerder dit jaar bij een reeks incidenten gebeurde. Boeing eindigde ruim een procent hoger.

Bakplaatproducent Blackstone Product gaat via een SPAC naar de beurs. Het bedrijf wordt gewaardeerd op 780 miljoen dollar.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.