AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

Europese gasprijs zakt flink in door naderende schepen met lng

Europese gasprijs zakt flink in door naderende schepen met lng
23 dec 2021 om 18:59

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is donderdag plots flink gedaald. Waarschijnlijk komt dat doordat er minstens tien en mogelijk tientallen schepen vol met Amerikaanse lng, oftewel vloeibaar gemaakt aardgas, op weg zijn naar Europa. Dat extra gas kan volgens kenners als compensatie dienen voor de gebrekkige leveringen uit Rusland.

De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, liep in de loop van de dag terug tot zo'n 126 euro. Dinsdagmiddag piekte de gasprijs nog op bijna 188 euro. Toen bereikte de gasprijs een nieuw recordniveau doordat er geen gasleveringen waren via de Yamal-pijpleiding van Rusland naar Duitsland. Ook het besluit van Frankrijk om een viertal kernreactoren uit te zetten voor extra onderhoud stuwde de prijs.

Dat de prijzen nu weer hard dalen komt volgens deskundigen van adviesfirma Inspired Energy niet alleen door het nieuws over de schepen. Zij denken dat de prijzen ook omlaag gaan door speculatie dat sommige handelaren bepaalde posities zouden willen sluiten in aanloop naar de feestdagen. In deze periode van het jaar is de handel doorgaans ook wat dunner, en dat kan voor extra volatiele prijzen zorgen.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!