Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beleggers opgelucht over update slaapapneuapparaten Philips

Beleggers opgelucht over update slaapapneuapparaten Philips
23 dec 2021 om 17:06

AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologiebedrijf Philips hoorde donderdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws van het bedrijf dat uit eerste testresultaten is gebleken dat de langetermijngevolgen voor de gezondheid van gebruikers van zijn slaapapneuapparaten klein zijn. De stemming op de Europese aandelenmarkten was over de gehele linie positief. Op de financiële markten zijn de zorgen over de economische impact van de maatregelen tegen de omikronvariant weer wat afgenomen.

Philips werd 2,2 procent meer waard. Het bedrijf liet de eerste generatie van zijn slaapapneuapparaten testen. Begin dit jaar maakte Philips bekend de apparaten te gaan terugroepen. De apparaten bevatten een isolatieschuim dat bleek te kunnen afbrokkelen wat gevaarlijk kan zijn voor de patiënten. Philips heeft nog geen resultaten over de gevolgen van afbrokkelend isolatieschuim of over de materialen die in nieuwere generaties van de apparaten gebruikt werden. Voor de hele terugroepactie heeft het bedrijf 500 miljoen euro gereserveerd.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot uiteindelijk 1,3 procent hoger op 792,30 punten. Philips was niet de grootste stijger. Prosus profiteerde van de aankondiging van internetconcern Tencent, waarin de investeerder een groot belang heeft, om een groot deel van zijn aandelen in het Chinese e-commercebedrijf JD.com als dividend uit te keren. Het aandeel won bijna 5 procent.

Aegon

Aegon (plus 4,6 procent) liet verder weten dat de verkoop van zijn Oost-Europese en Turkse activiteiten aan Vienna Insurance Group (VIG) eindelijk kan doorgaan. De deal werd lang tegengehouden door Hongarije.

Bij de kleinere bedrijven verloor Pharming bijna 5 procent. Het biotechnologiebedrijf verlengde zijn samenwerking met de Franse farmaceut Sanofi met vijf jaar. De MidKap, de graadmeter voor de middelgrote fondsen, klom 0,8 procent tot 1054,94 punten.

Flutter Entertainment

De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot circa 1 procent. In Londen trok Flutter Entertainment de aandacht. Het Ierse gokbedrijf neemt zijn Italiaanse branchegenoot Sisal over voor omgerekend 1,9 miljard euro en dat werd op de Britse beurs beloond met een plus van meer dan 2 procent.

De euro was 1,1315 dollar waard, tegen 1,1325 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte bijna 1 procent meer op 73,39 dollar. Brentolie werd dik 1 procent duurder op 76,04 dollar per vat.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.